Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk kommun toppar ny lista – landets bästa för unga att bo i

Publicerad:
Foto: Peter Bäcker

Ungdomsarbetslöshet, bostadspriser och trångboddhet.

Det är några av faktorerna som undersökts för att ta reda på var i landet det är bäst för unga att bo – och i år är det en Värmländsk kommun som kniper förstaplatsen.

Årjängs kommun hamnar i topp som Sveriges bästa kommun för unga att bo i, det visar en ny undersökning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Totalt är det 223 kommuner som ingår i kartläggningen.

Man har rankat ungas möjligheter på bostadsmarknaden i Sveriges kommuner 2021, genom ett nytt index som kollar på ungdomsarbetslöshet, trångboddhet, tillgång till bostäder för unga och bostadspriser.

Årjäng toppar listan med anledning av alla dessa faktorer – kommunen har låg ungdomsarbetslöshet, låga bostadspriser, genomsnittlig trångboddhet och lagom många bostäder för unga.

Kil, som tar andraplatsen i Värmland, ligger även bra till i landet som helhet, där kommunen intar en sjundeplats. Sämst rankning i länet får Torsby.

I botten på listan över riket hamnar de tre storstadskommunerna – Stockholm, Göteborg och Malmö – som alla rankas lågt.

På allra sista plats hamnar Åre kommun i Jämtland, med anledning av en kombination av höga bostadsrättspriser, hög andel trångbodda och ett underskott på bostäder för unga.

– Hyrorna och lägenhetspriserna har under lång tid stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det också byggts för få små och billiga bostäder. Det nyligen återinförda skärpta amorteringskravet slår dessutom extra hårt mot unga, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Så här ser det ut i Värmland
KommunRankning i länetRankning i riket
Arvika527
Filipstad321
Forshaga11101
Grums628
Hammarö877
Karlstad992
Kil27
Kristinehamn1097
Sunne425
Säffle743
Torsby12189
Årjäng11

Fotnot: Eda, Hagfors, Munkfors, Storfors ingår inte i kartläggningen. De har antingen inte svarat på enkäten, eller haft färre än 10 försäljningar av bostadsrätter senaste året, enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Så här ser det ut i landet som helhet

Här är det bäst att bo för unga:

1. Årjängs kommun, Värmland

2. Karlsborgs kommun, Västra Götaland

3. Åtvidabergs kommun, Östergötland

4. Mariestads kommun, Västra Götaland

5. Säters kommun, Dalarna

Här är det minst fördelaktigt att bo för unga:

1. Åre kommun, Jämtland

2. Malmö stad, Skåne

3. Strömstad kommun, Västra Götaland

4. Haninge kommun, Stockholms län

5. Alvesta kommun, Kronoberg

Artikeltaggar

Årjängs kommunBostadsmarknadLänsförsäkringarNyheterSamhälleVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.