Debatt: Public service hyllar gängkriminella och struntar i konsekvenserna

Debatt
PUBLICERAD:
Runar Filper och Tobias Andersson, SD
I dag belönas gangsterrapparna med skattemedel när deras musik spelas i Sveriges Radio samtidigt som skattebetalarna också tvingas bekosta konsekvenserna av deras ofta grova brottslighet, exempelvis när rättsväsende och sjukvård tvingas städa upp deras blodiga konflikter. Den våldsbejakande gangsterrapen måste granskas, skriver sverigedemokraterna Tobias Andersson och Runar Filper.

Nyligen presenterade vi vårt förslag om att uppmana regeringen att ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att granska den våldsbejakande gangsterrapen, en fråga som aktualiserats efter mordet på Einár.

Frågorna vi vill ha svar på är exempelvis; I vilken utsträckning bidrar gangsterrapen till att glorifiera ett kriminellt leverne och i förlängningen rekrytera unga in i kriminalitet? I vilken utsträckning finns det finansiella eller andra intressen mellan gängkriminella och gangsterrappare?

Det är bisarrt att vi i dag har en situation där det offentliga, genom bland annat personporträtt av gruppvåldtäktsmän och priser till gängkriminella, glorifierar och hyllar en kriminell livsstil. Häromdagen spelade P3 låtar av en gangsterrappare samma dag som han dömdes till fängelse för rån. Än värre är det för mordoffers närstående som tvingas finansiera P3 genom skattsedeln samtidigt som kanalen spelar låtar i vilka mordoffren hånas av gangsterrappare som misstänktes för mordet.

I dag belönas gangsterrapparna med skattemedel när deras musik spelas i Sveriges Radio samtidigt som skattebetalarna också tvingas bekosta konsekvenserna av deras ofta grova brottslighet, exempelvis när rättsväsende och sjukvård tvingas städa upp deras blodiga konflikter.

Det går inte att skilja på verk och person när musiken skildrar deras vardag som grovt kriminella. När 12-åriga Adriana sköts ihjäl fördömdes inte gangsterrapparna som, i musikvideos, poserat med såväl mordvapnet och bilen mördarna använde under mordnatten.

Vi utesluter inte politiska åtgärder men vi tror att problemet bäst löses på andra sätt. Det offentliga kan sluta framhäva gangsterrappare, skolor och fritidsgårdar kan se över musikens närvaro och föräldrar kan prata med sina barn om musikens destruktiva budskap. Därför är det nu viktigt att Brå ger samhället förutsättningar att hantera situationen. Dessa människor är inga förebilder, tvärtom förtjänar många av dem att bli bortglömda långt bort ifrån samhällets strålkastare.

Tobias Andersson (SD), rättspolitisk talesperson

Runar Filper (SD), Riksdagsledamot Värmlandsbänken

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.