LEDARE: Respektavstånd lagar inga tänder

Ledare
PUBLICERAD:
Om en stor grupp människor i Sverige är så fattiga att de måste rycka ut sina tänder för att de inte har råd med tandvård har vi ett moraliskt problem.
Foto: Tore Meek
Pensionerna måste höjas och det går utmärkt att börja med garantipensionen, även om det tillfälligt minskar ”respektavståndet”.

När S och MP i förra veckan förhandlade om en pensionsuppgörelse med V uppstod en mycket märklig diskussion. Arbetarrörelsens pensionärsorganisation PRO och flera andra S-märkta debattörer sågade idén om att höja garantipensionen, med hänvisning till att det minskar ”respektavståndet”.

Det vill säga att den som haft ett lågavlönat arbete i 40 år och tvingas leva på smulor inte har mycket högre pension än den som arbetat deltid eller inte alls. Vi ska alltså strunta i att bekämpa fattigdom eftersom den som är marginellt mindre fattig kan tycka det är respektlöst.

Det ska förstås göra skillnad i plånboken att arbeta. Frågan är bara om någon av dessa grupper känner sig respekterade av pensionssystemet. Har man lönearbetat ett helt liv och nu äter gröt till middag har man blivit blåst. Har man jobbat deltid i 50 år för att hinna torka spyor i hemmet och nu pantar burkar har man om möjligt blivit ännu mer blåst.

”En fara för pensionssystemet”, blir svaret från Jan Andersson som är vice ordförande för PRO, arbetarrörelsens och indirekt de fattigaste pensionärernas organisation, när någon gör ett försök att börja göra något.

Om en stor grupp människor i Sverige är så fattiga att de måste rycka ut sina tänder för att de inte har råd med tandvård har vi ett moraliskt problem. Det här snacket om respektavstånd måste vänta, eller kanske inte komma alls. Att börja med garantipensionen är ett steg på vägen, det borde inte bli föremål för attacker från PRO.

Hur det blir med höjningen är det ingen som vet. Allt gick som bekant åt skogen och Magdalena Andersson fick avgå efter bara sju timmar, inför ett pressuppbåd som var så förvirrat att det bröt ut i skratt.

Pensionstillägget var planerat att läggas fram som en proposition och har inget med budgeten att göra. Det som talar för att den går igenom är att det finns en riksdagsmajoritet för höjda pensioner, eftersom SD är för.

Oavsett hur det går kan man konstatera två saker. Alla pensionsreformer som ger de mest utsatta större marginaler är bra politik. Ska vi kunna fortsätta på den vägen måste arbetarrörelsen och andra progressiva röster sluta försvara pensionssystemet och i stället hitta lösningar som leder till värdiga pensionsår för alla i vårt land.

Det finns en långlivad myt om att pensionen är uppskjuten lön. Att det du får i pension speglar din arbetsinsats för landet, enligt en av Milton Friedman framräknad matematisk och vetenskaplig formel.

Det stämmer möjligen som en liknelse, att vi arbetar hårt idag för att kunna vila när vi blir äldre. I övrigt är det väldigt få människor som kan bekosta sin egen ålderdom. Det gör vi i stället tillsammans, över generationerna, genom välfärdssystemet. Allmän pension är skattefinansierad, tjänstepension är kollektivavtalad.

Våra pensioner har aldrig i grunden handlat om ekonomisk teori eller matematik. Det är en djupt ideologisk fråga där man tycker olika beroende på vilken syn på samhället man har. Men så länge systemet blir viktigare än människorna i det, fortsätter debatten snöa in på teknikaliteter. För det får Sveriges fattigpensionärer betala priset.

Benjamin B. Ivansson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.