Skidspåren färdiga: ”Det är jättekul att åka här”

Turism
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
– Det är bra att säsongen började tidigare i år så vi kan åka ännu mer, säger Mia och Tiril Nyreröd.
Foto: Mats Zetterberg
Den kyliga starten på vintern har gjort att skidspåren redan är öppna på Hultet och Kalhyttan.
– Det är jätteroligt att åka här, säger Tiril Nyreröd.

Hon är 3 år och bor i Kristinehamn. Hennes mamma Mia Nyreröd stämmer in i hyllningarna.

– Vi brukar åka skidor ofta, antingen här eller vid andra anläggningar. Tiril klarade två varv i dag. Det är bra att säsongen började tidigare i år så vi kan åka ännu mer, säger Mia Nyreröd.

Två stamgäster

Torbjörn Röös och Lasse Hagerö bor i Kristinehamn. För dem har det blivit många vändor till Hultet men även till andra skidspår.

– Jag tränar med sikte på att vara med i Vasaloppet. Det är trevligt att det har varit kallt så de kan lägga konstsnö, sedan gör det inget för snön om det blir plusgrader några dagar, säger Torbjörn Röös.

– Jag är bara motionär. Jag gillar att åka skidor på Hultet, resan blir ju inte så lång, säger Lasse Hagerö.

För varmt ifjol

Förra året var vädret för varmt för att kunna göra konstsnö tidigt vid Hultets friluftsgård. Då kunde de öppna först i januari. Samtidigt tog de sin konstsnöanläggning i bruk, efter lång planering, projektering och insamling av pengar.

– Vi öppnade vårt skidspår på torsdagen, 500-metersslingan. Vi sprutar konstsnö för fullt just nu så 1000 meter ska vara klara i helgen. Därefter kommer hela 3 000 meter konstsnöspår. Pulkabacken är inte klar än. Den sprutar vi också på och tror den snart ska kunna öppna, säger Lennart Mikaelsson, spåransvarig hos Kristinehamns Orienteringsklubb som driver Hultet.

Kalhyttan öppen

Klara Thorell är turistsamordnare på Filipstads kommun och en av dem som håller i Kalhyttans skidspår. Hon berättar att det just nu är 2,3 kilometer spår för både klassisk och skate, men hoppas på att ha 4 kilometer i helgen.

– Vi öppnade den 28 november och började spruta konstsnö en vecka innan. Vi gjorde uppehåll när det blev plusgrader i några dagar. Kalhyttan har fått en ny pump vilket gör att det går betydligt snabbare att lägga snö, säger Klara Thunell.

– Vi gillar att åka skidor på Hultet, resan blir inte lika lång, säger Torbjörn Röös och Lasse Hagerö.
Foto: Mats Zetterberg
Pulkabacken på Hultet öppnar snart.
Foto: Mats Zetterberg
Kalhyttan har får tillfället 2,3 kilometer skidspår.
Foto: Mats Zetterberg
Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.