På lördag lär telefonerna gå varma i Östersund och Malmö

Krönikor
PUBLICERAD:
Jag dömde ut Degerfors chanser att klara sig kvar i allsvenskan utan kval i september. Det var efter förlusterna mot Mjällby (0-2), Kalmar (1-4) och Sirius (1-2). Då såg jag inget ljus i mörkret.

Två månader senare brinner lågan. Förutsättningarna inför lördagens epilog är enkla. Degerfors måste ta fler poäng än vad Halmstad gör i sin match. Hallänningarna har målskillnaden på sin sida.

På Degerfors pluskonto står motståndet. Avsågade tabelljumbon Östersund ska på papperet vara en betydligt enklare uppgift än blivande svenska mästarna. Det finns inte på kartan att Malmö slarvar bort guldet, därmed inte sagt att Halmstad kammar noll i poängkolumnen.

Tack vare bättre målskillnad räcker det med att Malmö kryssar på lördag. Det krävs att AIK tvålar dit Sirius med tvåsiffrigt för att ändra på det.

Malmö kommer givetvis försöka att avgöra matchen i första halvlek. Då blir det full fart framåt. Men säg att det skulle stå 0-0 med halvtimmen kvar. Då får vi se ett helt annat hemmalag med både hängslen och livrem i försvaret.

Med det i minnet så räknar jag kallt med att Degerfors måste besegra Östersund.

Men säg att det även är 0-0 på Jämtkraft arena med halvtimmen kvar. Ska tränarduon Andreas Holmberg och Tobias Solberg då riskera ett baklängesmål och noll poäng med en rad offensiva byten eller förlita sig på att Malmö fixar biffen med ett segermål?

Det låter som upplagt för beslutsångest och garanterat öppna telefonlinjer på tränarbänkarna både i Malmö och Östersund.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.