Hoppa till huvudinnehållet

Inblandad i skjutningar – får fängelse för grovt vapenbrott

Publicerad:
En 19-årig man döms för grovt vapenbrott efter att en skarpladdad pistol hittats i en buske.
En 19-årig man döms för grovt vapenbrott efter att en skarpladdad pistol hittats i en buske.

Den 19-årige mannen misstänks vara inblandad i grov kriminalitet med koppling till flera skjutningar i Karlstad. I juli togs han av polis på Rud och i en buske i närheten påträffades en skarpladdad pistol.

Nu döms han för grovt vapenbrott.

Det var den 24 juli som polisen fick ett tips om att maskerade män smög runt i området Rud i Karlstad. På plats påträffades den av polisen välkände 19-åringen och när hundpatrull gjorde sök på platsen påträffades en skarpladdad pistol i en buske i närheten. Pistolen hade en kula i loppet när den påträffades.

Den 19-årige mannen har hela tiden nekat till att pistolen är hans, men åklagaren har genom en omfattande förundersökning försökt bevisa att pistolen var hans och att mannen och hans vänner har befunnit sig i en väpnad konflikt med en annan gruppering i Karlstad.

”Gjorde drive by”

Bevisningen handlar bland annat om att spåra konversationer i en telefon som mannen haft på sig och som har tagits i beslag av polisen. Där har 19-åringen skrivit ”dem gjorde precis drive by på mig” och ”måste ta hand om de här och bilen har skotthål”.

Den bil det handlar om ska ha blivit beskjuten i början av juli intill Stadsträdgården i Karlstad och i bilen befann sig 19-åringen och ett par av hans vänner.

Efter den ”drive by-skjutningen” ska 19-åringen och hans vänner själva ha försökt få tag i vapen, vilket också framgår av konversationer i den beslagtagna telefonen. I meddelanden ska de bland annat ha skrivit ”vi behöver guzz snabbt” och sedan begett sig till en kontakt i Stockholm för att inhandla vapen.

Döms till fängelse

Enligt domen är det därmed säkerställt att 19-åringen har befunnit sig i en kriminell miljö och att det kan befaras att vapnet skulle komma att användas. Enligt domen rör det sig även om ett vapen med särskilt farlig beskaffenhet, eftersom det är lätt att dölja, och att det har innehafts på allmän plats.

Detta sammantaget gör att domstolen dömer mannen för grovt vapenbrott till ett år och sex månader i fängelse.

19-åring slängde laddad pistol i buske: ”De gjorde precis en drive by på mig”Värmländsk vapenhärva kopplas till mord på 12-åring

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrovt vapenbrottKarlstadRud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.