Hoppa till huvudinnehållet

Sandra fick vänta nästan tolv timmar på barnakuten: ”Inte sovit på dygn”

Publicerad:
För bara några veckor sedan behövde lilla Nikita läggas in på sjukhus på grund av RS-virus. I helgen behövde hon återigen uppsöka akuten, på grund av enveten hosta. ”Jag tror ju att det kan vara sviter från när hon hade RS, att hon blivit mer känslig i sina luftrör. Hon hostade så hon blev alldeles knallröd i ansiktet”, säger Sandra Boss.
För bara några veckor sedan behövde lilla Nikita läggas in på sjukhus på grund av RS-virus. I helgen behövde hon återigen uppsöka akuten, på grund av enveten hosta. ”Jag tror ju att det kan vara sviter från när hon hade RS, att hon blivit mer känslig i sina luftrör. Hon hostade så hon blev alldeles knallröd i ansiktet”, säger Sandra Boss. Foto: PRIVAT

I nästan tolv timmar fick Sandra Boss vänta med sin fyramånaders bebis för att träffa en läkare på barnakuten i Karlstad.

– Målsättningen är att det ska vara kortare väntetider. Men om alla kommer nästan samtidigt så blir det mycket för oss, säger Åsa Odéus, verksamhetschef.

VF berättade om Sandra Boss och lilla Nikita för bara några veckor sedan. Då hade de båda drabbats av RS-virus och framförallt Nikita blivit så svårt sjuk att hon behövde läggas in. I helgen var det dags igen för dem att uppsöka akuten, detta efter att Nikita återigen fått svår hosta. På barnakuten på Centralsjukhuset i Karlstad satt de sedan och väntade – i nästan tolv timmar – innan de fick träffa läkare.

– Vi fick komma till ett infektionsrum och dit kom det personal och tittade till oss. Men när klockan var åtta på kvällen behövde jag få reda på hur vi skulle göra. Jag skulle ju åka hela vägen till Ambjörby på kvällen och hade inte sovit på flera dygn för att Nikita hostat så, säger Sandra.

Men inte ens då visste personalen när de skulle kunna få träffa en läkare.

När klockan var halv elva på kvällen kunde duon slutligen lämna sjukhuset. Då hade de varit där sedan kvart i elva på förmiddagen.

– När läkaren kom bedömde hon att Nikita inte var tillräcklig dålig för att vara inlagd. Men vid en snabbare bedömning hade man ju kunnat göra plats för sjukare barn, säger Sandra och fortsätter:

– Jag förstår att personalen sliter och det här är inget mot dem, de jobbar på så gott de kan. Men det är helt uppenbart att förutsättningarna inte finns.

Inte normalt

Åsa Odéus, verksamhetschef på barnkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad, menar att det inte är ovanligt att patienter får vänta sex timmar på barnakuten när det är högt tryck. Att vänta så länge som Sandra och Nikita gjorde i lördags är desto mer ovanligt.

– Målsättningen är att det ska vara kortare väntetider. Men om alla kommer nästan samtidigt så blir det mycket för oss. Hit kommer en strid ström hela tiden, men nu har ju flödet ökat otroligt mycket. Jämfört som det var under coronan när vi nästan inte hade några sjuka, så är jättemånga sjuka nu. RS-kurvan har visserligen dykt lite, men det är fortsatt många som har andra infektioner, säger hon.

Åsa Odéus är verksamhetschef på barnkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad.
Åsa Odéus är verksamhetschef på barnkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: HP Skoglund

Trots det höga inflödet av patienter menar Åsa Odéus att flödet på avdelningen normalt sett är bra och att patientsäkerheten inte äventyras även om det dröjer innan patienten får träffa en läkare.

– Förr fick de ju sitta i väntrummet utan att en sjuksköterska gjort en bedömning och vänta, nu görs en bedömning av alla barn inför att de ska träffa läkare och det hjälper oss att läkaren går det till de sjukaste först.

Och rådet till allmänheten är fortsatt att söka sig till barnakuten om man behöver det.

– Och så försöker vi prioritera så gott det går. Sen är det så att man kan bli nedprioriterad och man får vänta länge och det är inte optimalt och absolut inte vår målsättning. Vi vill ju att man ska få träffa en läkare så snabbt det går,, säger Åsa Odéus.

LÄS MER:

Nikita smittad av RS-virus: ”Förstod inte hur allvarligt det kan bli”Madicken slutade andas i sin mammas armar: ”Hon dör nu – mitt framför mig”Rekordtidigt RS-virus: ”Kommer bli en lång och svår säsong”

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadKarlstadVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.