Hoppa till huvudinnehållet

Tomträttstvist till förlikning: ”Det handlar ändå om tre miljoner”

Publicerad:
Kommunen ville höja bostadsrättsföreningens årliga tomträttsavgäld från knappt 195 000 kronor till 648 000 kronor.
Kommunen ville höja bostadsrättsföreningens årliga tomträttsavgäld från knappt 195 000 kronor till 648 000 kronor. Foto: Tommy Andersson

Karlstads kommun ville höja tomträttsavgälden med 232 procent, men det slutade med förlikning och 75 procents höjning.

– Vi ser positivt på det och är glada. Det handlar ändå om drygt tre miljoner kronor på tio år, säger Sara Davoudi.

Hon är ordförande för HSB-bostadsrättsföreningen Lotsen på Kronoparken som fick besked att kommunen ville höja deras tomträttsavgäld till nästan 650 000 kronor per år. Föreningen ville ha en diskussion om detta men kommunen tog ärendet till mark- och miljödomstolen. Innan processen startade nåddes dock förlikning. Föreningen ska nu i stället betala 340 000 kronor per år de kommande tio åren. Vilket uppmärksammats både av HSB:s webb och SVT Värmland.

”Tre miljoner kronor”

– Det handlar ändå om drygt tre miljoner på tio år som vi i stället kan lägga på underhåll och på att ta hand om vår bostadsrättsförening, säger Sara Davoudi.

Sara Davoudi är glad att höjningen inte blev så stor som kommunen ville från början. Men hon tycker att det känns osäkert med beräkningarna.
Sara Davoudi är glad att höjningen inte blev så stor som kommunen ville från början. Men hon tycker att det känns osäkert med beräkningarna. Foto: Tommy Andersson

Men det finns smolk i glädjebägaren.

– Om man ser på det i det stora hela, att det kan vara så pass stora osäkerheter i beräkningarna och att man måste vara en så pass stor förening att man har ekonomiska möjligheter att ta de rättsliga kostnaderna, så känns det inte så bra.

Lotsen har 117 medlemmar och tog hjälp av HSB centralt inför rättsprocessen.

”Inget att välja på”

– Vi har betalat för det, men fått väldigt bra hjälp. De gjorde ett fantastiskt jobb. Men vår förhoppning för framtiden är att det inte ska vara sådana här diskussioner på den här nivån varje gång avtal ska förnyas. Vi sitter med våra bostäder på kommunens mark och har egentligen inget att välja på. Vi kan ju inte ta bort dem, säger Sara Davoudi, som är kritisk till att kommunen undersökte om taxeringsvärdet stämde och höjningen var rimlig först efter stämningen till domstol.

– Att det gjordes först vid en rättsprocess känns märkligt. Bör inte det göras innan ett tioårskontrakt går ut? Det känns osäkert inför nästa avtalsperiod och även för andra bostadsrättsföreningar i samma situation.

Taxeringsvärdet styr

Fredrik Nilson är chef på den avdelning på kommunens teknik- och fastighetsförvaltning som har hand om tomträtter. Det vill säga kommunalt ägd mark som någon får nyttja mot en årlig ersättning kallad avgäld. Avgälden regleras normalt i förnyat avtal vart tionde år.

– De hade en avgäld på knappt 195 000 kronor. Den nya avgälden i första läget var 648 000, men vi kom överens om knappt 341 000. Så det blev ändå en skaplig höjning för dem, säger han som förklarar att anledningen till att höjningen för Lotsen togs till domstol är att det blev tidsbrist när ett nytt tioårigt avtal skulle vara klart inför förra årsskiftet.

Tvisten mellan kommunen och bostadsrättsföreningen slutade i förlikning i våras.
Tvisten mellan kommunen och bostadsrättsföreningen slutade i förlikning i våras. Foto: Tommy Andersson

Nu slutade det alltså i stället med förlikning i våras.

– Det blev som det blivit många gånger i och med att markvärdet gått upp så mycket de senaste åren. Det blir väldigt stora höjningar när man utgår från taxeringsvärdet.

Har ni fler liknande ärenden där det blivit diskussion om höjningen?

– Ja, vi har haft några stycken genom åren. I år har vi sju som gäller tomträtter för flerbostadshus som vi ska vara klara med inför årsskiftet. Där ska vi vara överens med alla nu och har påskrivna avtal. Förra året var det det här ärendet, som jag kan komma ihåg, och året innan var det ett par tre stycken där det blev diskussion som slutade i förlikning, innan domstol.

Har detta föranlett att kommunen gör någon översyn av beräkningsmodellen för höjningarna?

– Nej, det är en vedertagen princip att man utgår från taxeringsvärdet för marken och sedan räknat ut en ränta. Vi utgår från taxeringsvärden som Skatteverket tar fram. Men ibland kan det vara så att det inte stämmer. Då får man diskutera om det är något som skiljer sig från andra fastigheter. Till exempel vilka ytor man har och hur mycket man får bygga på marken. Sådana olikheter kan göra att man behöver göra en justering.

Här kan du läsa fler artiklar om tomträtter, tvist om avgälden och friköp av marken:

Slopad rabatt – nu blir det dubbelt så dyrt att köpa tomtenKommunen säljer mark centralt: "Gamla avtal ska fullföljas"Karlstad inför nya bestämmelser för markköpBakläxa om tomträtt för Karlstad

Artikeltaggar

Bostad och byggenFredrik NilsonKronoparkenTeknik- och fastighetsförvaltningenTomträttsavgäld

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.