Var sker Karlstads värsta och farligaste trafikstockningar?
Den frågan ställde VF till David Padel som har över 30 års yrkeserfarenhet av Karlstadstrafiken.
– Den farligaste är där E18 och riksväg 61/62 delar sig vid Bergvik, säger han.
7 400 värmlänningar fångade av fartkamerorHur man bäst tar sig fram på fyra hjul i centrala Karlstad har alltid varit ett hett diskussionsämne. I takt med att staden växt har bilköerna ökat i omfattning, framför allt under rusningstid.
– När jag började köra stadsbuss i Karlstad 1990 fanns det inga köer. Möjligen att jag kunde bli sen med bussen om det uppstod kö från sjukhuset, säger David Padel som sedan tio år tillbaka arbetar som trafiklärare för både personbil och tung trafik.
När VF vecklar ut flera kartor på ett bord på arbetsplatsen vid Älvgatan är han tydlig med vilken trafikstockning han vill lyfta först.
– Jag skiljer på farliga köer där det kan hända saker och ofarliga köer där det bara tar tid, säger han.
Där E18 förgrenar sig vid Bergviksmotet är den plats där bilister bör vara extra uppmärksamma.
– Jag har inte varit med om en olycka själv, men jag har sett incidenter när det bildas kö och blir hårda inbromsningar, säger han.
Han berättar att det händer att trafikanter som inte känner till trafikplatsen sänker hastigheten på E18 när de blinkar höger och svänger av mot Ilanda och Skåre.
– De tror att det är en avfart från E18 mot riksväg 61/62, men vägen klyver sig och hastighetsbegränsningen ökar i stället till 100 kilometer i timmen.
Det finns skyltar som varnar för risk för köbildning mellan klockan 15 och 18. Men det går att göra mer anser David Padel.
– Som skyltar som blinkar gult när det uppstår köer. Modern teknik borde kunna känna av när avståndet mellan bilarna blir för tätt. Man kan även skylta tidigare att alla som ska rakt på E18 håller till vänster och övriga lägger sig i höger körfält.
Även Rudsmotet kan vara en farlig trafikplats. Det gäller när Färjestad har hemmamatch.
– Det händer att jag kör hockeybussarna från torget. Då ser jag köerna ut på E18 mot Borgmästarbron. Kommer det en lastbilschaufför har han förmodligen ingen aning om att det är hockeymatch och kanske inte hinner sakta ner.
VF har tidigare skrivit om köbildningen vid Klaramotet som efter att Klaraborgsgatan grävdes upp kan sträcka sig ut på E18. Köerna kan inte bara härledas till ett vägarbete, de har funnits i många år menar David Padel.
– Jag tror man får ett bättre flöde bara genom att justera signalerna för trafikljusen. Jag har blivit stående för rött ljus vid 5.30-tiden på morgonen utan en bil i sikte. Eller varför inte bygga om korsningarna till två cirkulationsplatser?
Cirkulationsplatser?
– Ja, då behöver de som ska åt höger i korsningarna inte ens köra in i cirkulationen.
Han vill även se en rondell vid järnvägsövergången och korsningen vid Tormestad. Där kan man få i en evighet för att göra en vänstersväng ut på Hammaröleden.
– Den skulle ha varit på plats för 30 år sedan. Platsen är felkonstruerad. Jag har sett när bommarna gått ner på motorhuven på bilar som försökt undvika att stanna på järnvägsspåret, säger David Padel och berättar att han sett bilar som styrt över i motsatt körfält för att runda kön och svänga in på bensinstationen intill korsningen.
Köerna på Hamngatan och Älvgatan på morgonen och sen eftermiddag är irriterande att fastna i, men inte trafikfarliga menar David Padel.
– Det händer att det är kö från sjukhusets huvudentré vid Rosenborgsgatan ut på Älvgatan ända upp till trafikljusen på Hamngatan.
Det brukar även korka igen på Packhusallén på eftermiddagarna när ett stort antal bilister vill ut på Hammaröleden. Samma sak där menar Padel. Påfrestande, men ljusregleringen gör att trafiksäkerheten inte äventyras. Irriterade trafikanter kan emellertid lätt bli dåliga trafikanter.
– Det finns rötägg som inte håller avstånd och försöker smita före, men de allra flesta sköter sig. Kugghjulsprincipen fungerar utmärkt på Älvgatan med bilar som kommer från sjukhusets huvudentré.
Finns det någon korsning som du helt undviker med dina trafikskoleelever?
– Ja, att åka över Jakobergsbron och ta till vänster och sedan försöka att ta sig ut på Hammaröleden med en vänstersväng. Det går inte på morgonen. Det är för mycket trafik, säger David Padel.
Har du till sist några goda råd till trafikanterna?
– Att iaktta försiktighet även om du har rätten på din sida. Tänk i stället att du inte har några rättigheter utan bara skyldigheter.
FAKTA
Här är det störst risk för trafikstockningar i Karlstad.
Bergviksmotet – där E18 och R61/R62 skiljs åt.
Risk för köbildning på eftermiddagarna och därmed häftiga inbromsningar som kan orsaka olyckor. Här vill David Padel se tydligare och mer modern skyltning samt att mittvajern flyttas så att det blir två körfält ut från Karlstad på 61/62:an. Två körfält in mot Karlstad är onödigt då vägen ändå smalnar av till ett körfält på bron över E18.
Trafikljusen på Karls IX:s gata.
Går det att synka trafikljusen bättre eller kanske ersätta ljusen med rondeller? Det är två frågor som David Padel ställer sig.
Klaramotet – avfarten från E18 vid Fanfaren.
Trafikfarlig plats om det blir köer ut på E18, som det kan bli i morgonrusningen. Att Klaraborgsgatan är uppgrävd har inte gjort saken bättre.
Korsningen Älvgatan/Rosenborgsgatan.
Långa köer på eftermiddagarna, som blivit längre när trafiken från Viken dirigerats om. Köbildningen är irriterande, men inte trafikfarlig menar David Padel.
Avfarten från E18 mot Rudsmotet.
Trafikfarligt om köerna når ut på E18, vilket kan ske när Färjestad har hemmamatch.
Korsningen vid järnvägsövergången vid Tormestad.
Svårt att göra vänstersvängar under rusningstid. Borde ha gjorts om till en cirkulationsplats för 30 år sedan enligt David Padel.
Hamngatan
Att Duvslaget rivs samtidigt som Klaraborgsgatan är uppgrävd täpper till gatan som hittills varit Karlstads stora centrala genomfartsled. Klaraborgsgatan öppnas snart igen och då blir även båda körfälten förbi Duvslaget farbara.