Debatt: Nu är det upp till bevis för politiken!

Debatt
PUBLICERAD:
Företrädare för det grönblå styret presenterade i november sina nya planer för Skutberget, men planerar inte för att satsa några pengar förrän 2023, skriver debattören.
Foto: Helena Karlsson
Vilka partier tänker släppa prestigen först och komma till skott med seriösa samtal om Skutbergets framtid, undrar Thomas Martinsson, ordförande Skutbergets Wenner.

Med lite distans till de avgörande domarna i Förvaltningsrätten och Mark- och miljödomstolen gällande Skutberget, verkar det nu äntligen som om politikerna börjat lyssna.

Någon månad har gått sedan det blågröna styret presenterade att man tänker satsa på Skutberget med i huvudsak tre inriktningar, så som hälsa, kultur och barn. Så långt verkar allt bra, men lite tunt är det och inga pengar ska satsas förrän tidigast 2023. Mycket vatten hinner ju att rinna under kommunens broar innan dess!

Det jag och många med mig saknar är en övergripande, genomarbetad och finansierad plan för hela Skutberget.

Med en aktiv förvaltning av området, hade förfallet inte gått så långt och kostnaderna inte blivit så stora. Man hade då kunnat satsa på förbättringar i stället för att renovera ikapp eftersatt underhåll.

Att släppa ansvaret för Skutberget med att lämna över ett kommunalt driftsbidrag på 2 890 000 kronor årligen i tio år till en privat aktör, var väl ingen höjdare.

Att förslagen från politiken kommer nu är förståeligt eftersom nästa år är ett valår. En känsla av panik tycker jag mig skönja. Ett stolleprov till på Skutberget så är dikeskörningen återigen ett faktum för de blågröna, men även för Socialdemokraterna om man trasslar till det. Politiken vill definitivt inte ha Skutberget med på agendan under en valrörelse till.

Domstolsutfallet till trots, så svävar fortfarande ett orosmoln över Skutberget. Det svarta molnet kommer att hänga kvar så länge området fortfarande är tänkt som en plats för besöksnäring.

Ingen kan känna sig säker förrän man helt och hållet släckt ner dessa tankar. Låt er heller inte invaggas i en falsk trygghet, med vad politiker lovar och inte lovar!

De idéer som politiken nu har anammat kommer faktiskt i sitt ursprung från Karlstadsborna ung som gammal, genom enkäter, medborgardialoger och yttranden. Den förening som undertecknad företräder har bidragit med många seriösa förslag, bland annat i en mycket detaljerad sammanställning. Förslagen handlar om en sund utveckling och förädling, inte bakåtsträvande som det har hävdats.

Det känns faktiskt lite märkligt när de förtroendevalda som hela tiden hånat, häcklat och raljerat över Skutbergets Wenner för att vara bakåtsträvare, står och säger det vi har sagt hela tiden. Föreningens idéer har av dessa gladeligen viftats bort som trams.

Nu är det upp till bevis för politiken att starta upp det samarbete och den dialog man säjer sig vilja ha. Skutbergets Wenner har strävat efter detta hela tiden, men med enormt stora svårigheter.

Frågan är nu vilket politiskt parti av ovan nämnda, som tänker släppa prestigen först och komma till skott med seriösa samtal om Skutbergets framtid?

Thomas Martinsson

Ordförande Skutbergets Wenner, en politiskt obunden förening

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.