Replik: S vill lösa läkarbristen i norr

Insändare
PUBLICERAD:
Värmlandssamverkan har inte gjort tillräckligt för sjukvården i norr, anser regionpolitikern Ann-Katrin Järåsen (S).
Foto: Peter Bäcker
Svar till signaturen ”E grusam fundering frå en frösen gôbb”, i VF 30/11.

Insändarskribenten kan vara lugn – dagens akuta problem vid vårdcentralen i Likenäs har inget med turisternas vård att göra. Det handlar om att vi inte har någon läkare där och de som drabbas värst av det är gamla sköra, multisjuka och personer med kronisk sjukdom. Det bor många äldre på finnskogen och i norra Klarälvdalen och för dem är en resa till Torsby en rejäl påfrestning.

Att det är dessa personers behov av sjukvård som politiken bär största ansvaret för att lösa är en sådan självklarhet för mig att det inte ens behöver nämnas!

Vi socialdemokrater vet att det råder läkarbrist i landet och att det är ett jättestort problem. MEN vi tycker inte att Värmlandssamverkan (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Sjukvårdspartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna) har gjort särskilt mycket för att hitta nya vägar till en trygg och säker sjukvård för oss som bor i norra Värmland. Värmlandssamverkan har haft makten över sjukvården i över tio år och det har hänt alltför lite här i norr under den tiden.

Det är ingen självklarhet att en turistanläggning alltid fungerar som ett dragplåster vid rekryteringar av sjukvårdspersonal. Men Sälen har läkarbemanning och för många turistorter i Norrland ser det likadant ut – fast de kanske bara har väldigt tur?

Ann-Katrin Järåsen, regionpolitiker (S)

Ransby

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.