Den privilegierade ignoransen

Krönikor
PUBLICERAD:
När jag pratar om ”hem” så är det förstås oftast Karlstad, men ibland är det Likenäs som menas. Varför? Ja, men titta på bilden bara! Sommardrömmen, varje sommar.
Foto: Ida Myrin
”Du skulle må bra av att flytta runt lite”, sa personen, vars miljonbostad i Stockholm betalats av två fortfarande gifta och friska föräldrar, när hen var hemma på besök i sitt barnrum som fortfarande är orört i den stora villan där hen växte upp.
”Nej”, svarade jag – och här är varför.

Jag är en trygghetssökare, och allt har blivit så mycket lättare sedan jag insåg det – och accepterade det. Precis som många andra började jag redan i högstadiet smida framtidsplaner som alla kretsade kring en flytt från Värmland och från min hemstad.

Jag skulle först bli au pair i New York, sedan skulle jag bo i ett kollektiv i London och till slut skulle kanske landa i Sverige igen, helst i Stockholm. Men inte en enda av de här drömmarna har slagit in och ärligt talat är det inte längre drömmar heller – snarare mardrömmar, om något.

När folk har frågat om det har jag fram till ganska nyss skyllt på jobb. Men faktum är, har jag insett mer och mer efterhand, att jag helt enkelt bara trivs här, med min tillvaro. I alla fall tillräckligt mycket för att inte vilja ge upp allt för ett ”äventyr” i en helt ny stad, bara för att andra har gjort det.

Jag har känt en sorts skam, tänkt att folk ser mig som en bekväm, lat eller feg jävel. Så kanske det är, men i dag bryr jag mig inte om det. I stället för att försöka komma med ursäkter kan jag nu i stället dra klyschan om att vi alla är olika och vill olika, kanske framför allt för att vi kommer från olika bakgrunder och har olika behov.

Att en person som har vuxit upp helt skyddat och tryggt behöver slå sig fri och se nya saker och nya utmaningar är helt förståeligt och rimligt. Lika rimligt som att någon med en stökigare bakgrund nöjer sig fint med en trygg bas och något stabilt att luta sig tillbaka på.

Jag har fått nog av vardagsuppbrott och emotionella äventyr. Att få upptäcka ett liv med fungerande rutiner och människor jag älskar är nog mycket av ett äventyr för mig.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.