Hoppa till huvudinnehållet

Gör succé i Nilsby – och Malmö FF: ”Det blir en del krockar”

Publicerad:
Tom Johansson, här under derbyt hemma i Kil mot Skoghall, har snabbt växt ut till att vara en av Nilsbys viktigaste spelare.
Tom Johansson, här under derbyt hemma i Kil mot Skoghall, har snabbt växt ut till att vara en av Nilsbys viktigaste spelare. Foto: Håkan Strandman

14 mål på 9 matcher för Nilsby i ettan.

Men Tom Johansson gör dubbel karriär – i eAllsvenskan är han Malmö FF-spelare.

– Krockar det får jag välja Fifa – det är det som är mitt jobb, säger värmlänningen.

Idrottare som gör karriärer i dubbla idrotter är inget nytt, men frammarschen för E-sport har gjort att kombinationen mellan det och en mer klassisk idrott blivit allt vanligare.

Som Tom Johansson, som i Fifa tillsammans med Zackarias Johansson representerar Malmö FF i eAllsvenskan.

– Jag har alltid spelat mycket tv-spel, men under coronan när säsongen i innebandyn lades ned satsade jag ännu mer, skrev på för AIK och det gick så bra att jag blev värvad av Malmö, berättar 21-åringen som känner sig som en del av storklubben.

– Ja, verkligen. Jag är där nere var fjärde vecka och vi har en loge vi sitter och kör i, käkar i restaurangen och träffar vd och så.

Malmö ligger sexa i den säsong som bara är tre matcher gammal.

– Vi har börjat lite halvknackigt. Men det är en jämn serie, många lag som kommer slå varandra – lite likt riktiga allsvenskan.

”Min fasta inkomst”

Att kombinera två idrottskarriärer har sina utmaningar.

– Det är inte jättelätt. Det blir en del krockar. Vad jag väljer? Då får det bli Fifa just nu, det är det som är mitt jobb – det som är min fasta inkomst.

Som E-sportare tävlar Tom Johansson för Malmö FF under Dysiq som alias.
Som E-sportare tävlar Tom Johansson för Malmö FF under Dysiq som alias. Foto: eAllsvenskan

Men därmed inte sagt att innebandysatsningen Tom Johansson gör inte är helhjärtad. 2017 fick han beskedet att han inte skulle få vara kvar i Karlstads U-lag när man gick upp till tvåan.

– Konkurrensen var för stor. Jag tänkte lira med kompisar i Väse, där jag kommer från. Men jag insåg snabbt att det inte funkade på den nivån, det var för oseriöst.

Ville till Nilsby

Tom Johansson spelade inte på hela säsongen men tränade på, hörde nästa år av sig till nye KIBF U-tränaren Oskar Moberg – fick provträna och imponerade såpass att han blev kvar.

Året efter var han en viktig spelare i det KIBF U som tog laget upp i division 1 där det bara blev några matcher innan coronabrejket.

I somras valde han själv att lämna Karlstad, då för Nilsby.

– Jag hade hört mycket gott om Nilsby, en bra och väldigt familjär förening. Dessutom ville jag spela i ett A-lag som var föreningens första prio, i Karlstad var alltid allsvenska laget det.

Drömmer om allsvenskan

Med sitt rappa direktskott har Tom Johansson redan gjort 14 mål, med det är han hela seriens fjärde bäste målgörare.

– Jag ville bidra med mål och poäng, men att jag skulle få sån islossning direkt hade jag inte räknat med. Kul att det gått bra.

Han tror att Nilsby, fyra i tabellen, kan nå långt i vinter.

-- Vi är riktigt bra. Det är bara matchen mot Hagfors som vi verkligen fått ihop det. Det viktigaste för oss är att få till defensiven, vi har släppt in för många mål. Fixar vi det kan vi verkligen utmana om att gå upp.

Innebandytoppen: Efter skadeproblemen – profilen tillbaka i storslag

Artikeltaggar

Division 1 västra herreAllsvenskanInnebandyMalmö FFNilsby IK

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.