Debatt: Palestina måste få sin frihet!

Debatt
PUBLICERAD:
Palestina måste få rätt till sitt eget land, menar debattören.
Foto: Hadi Mizban
I måndags var det den internationella dagen för solidaritet med det palestinska folket. Nu kräver vi att gullandet med ockupationen upphör, vi kräver införande av sanktioner och andra åtgärder, och vi bojkottar israeliska varor, skriver Gunnar Olofsson.

Den 29 november varje år är den internationella dagen för solidaritet med det palestinska folket. Dagen instiftades av FN:s Generalförsamling 1977 (resolution 32/40) som konstaterade att den israeliska ockupationen då hade pågått alldeles för lång tid, 10 år, utan att några framsteg hade gjorts för att lösa konflikten.

Sedan dess har allt bara fortsatt, och förvärrats. Allt mer mark beslagtas, hus och egendom förstörs, olivlundar sågas ner, vattenkällor ödeläggs. Människor nekas den självklara rätten till liv och hälsa, och lever instängda i avspärrade områden utan möjlighet att röra sig fritt, resa vart de vill, besöka varandra.

Israel har flyttat in närmare 700.000 ur sin egen befolkning att bo i så kallade ”bosättningar” på ockuperad palestinsk mark. De senaste åren har Israels armé dödat över 350 palestinier som protesterat mot ockupationen. Omkring 30.000 har skadats – många med livslånga handikapp som följd.

Våra politiker tiger om situationen för palestinierna, och utvecklar istället att fler och närmare samarbeten med ockupationsmakten. Senast har Israel invalts i samverkansprojektet GPAI om artificiell intelligens, där även Sverige ingår, och Israels största vapentillverkare Elbit etablerar sig nu i Sverige. Elbit brukar saluföra sina vapen som ”testade i strid” - alltså utprovade på obeväpnade palestinier.

Den 29 november tände vi ljus för Palestina och dess folks kamp för frihet. Vi fortsätter att försöka komma ut med sanningen om ockupationen, fortsätter att ge bidrag till det palestinska civilsamhället, fortsätter att kräva att ockupationen upphör och den förödande blockaden av Gaza stoppas.

Vi kräver att gullandet med ockupationen upphör, vi kräver införande av sanktioner och andra åtgärder, och vi bojkottar israeliska varor.

Vi ger liksom palestinierna inte upp! Palestina måste få sin frihet!

Gunnar Olofsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.