Ökad skolbudget i Kristinehamn gav debatt: ”Det bör användas inom grundskolan”

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
– Mitt förslag är att använda de extra medlen inom grundskolan. Jag vill inte låsa fast mig mer än så, säger Marie Oudin, kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Mats Zetterberg
På tisdagens kommunstyrelse i Kristinehamn var ökad skolbudget det enda som skapade debatt. Kommunalråd Marie Oudins förslag (M) var det som vann.

– Mitt förslag är att öka anslaget till skolnämnden med 3 316 000 kronor från och med 2022, som ska användas inom grundskolan. Jag vill inte låsa fast mig mer är så, skolorna vet bäst hur de ska använda pengarna, säger Marie Oudin.

Det ökade anslaget ska finansieras genom finansieringsbudgetens generella bidrag år 2022 och arbetas in i nämndens ramar från och med 2023. Kommunfullmäktige fattar beslutet.

– Vi i Centerpartiet yrkar på ursprungsförslaget att öronmärka pengarna till viktiga satsningar. Skolgårdspedagogik får 1 275 000 kronor, frukostservering 287 000 kronor och bussvärd 1 654 000 kronor, säger Jane Larsson (C), kommunalråd.

Ändrade uppfattning

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var först positiva till Centerpartiets yrkande men efter bordläggning hade de ändrat uppfattning och stödde Marie Oudins förslag. Därmed fick det majoritet.

– Det viktiga är att skolnämnden får extra medel och att den kan fortsätta sina projekt. Det har ju redan påbörjats försök med bussvärdar och frukost i kommunen, säger oppositionsråd Bjarne Olsson (S).

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.