LEDARE: Om ni bara visste hur lite jag vill samla in sovsäckar till hemlösa

Ledare
PUBLICERAD:
Hemlösa i Karlstad behöver någonstans att bo mer än de behöver en sovsäck och ett tält.
Foto: Gunnar Lundmark / Svd / TT
Jag vill inte. Jag vill inte ha dem sittandes utanför affären eller planlöst vandra runt i köpcenter för att hålla värmen. Och inte vill jag behöva rota igenom mitt vindsförråd för att hitta varma kläder eller liggunderlag till dem heller.

– De far illa och de är i dåligt skick, säger verksamhetschefen på Stadsmissionen, Marie Björklind, om Karlstadsregionens tjugotal hemlösa som fryser i minusgraderna. Hon tipsar om att det akut behövs sovsäckar och liggunderlag. Gärna tält.

Tält?! Det är fyra minus just nu och Karlstadsbor utan någonstans att sova i natt ber om TÄLT?!

Jag vill inte behöva prata om det här fortfarande. Hur kan vi 2021 fortfarande inte ha fixat det här? Hur kan vi som samhälle inte enats om att alla, oavsett vilka problem man kan ha, ändå har vissa basala rättigheter som ingen har rätt att pruta på? Som en säker plats att sova som ingen kan ta ifrån en. En plats där man kan stänga en dörr om sig och bara öppna för den man vill. En plats som bara är ens egen.

Jag vill inte att innehållet i mitt vindsförråd eller i din källare ska vara hemlösas bästa chans att klara vintern i Karlstad oskadda. Eller att en välgörenhetsorganisations vädjanden ska avgöra vem som har ett par hela kalsonger eller varma strumpor i helgen. Det vore ju rena vansinnet!

Fyra minus i Karlstad. Då ska ingen behöva vara orolig att de inte ska hitta en sängplats inomhus.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Och ändå verkar det som att samhället rör sig i en riktning där allt fler ska känna sig som ”ovärdiga” att vara medborgare bland alla andra. Som ovärdiga att ställa krav på försörjning och stöd eftersom de inte ”gjort rätt” för det.

När Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter många om och men enades om att kommande år höja pensionerna för de 700 000 pensionärer med lägst pension, fick det explosiva reaktioner i debatten.

Från höger kom de förväntade anklagelserna om höjda bidrag och att ”betala ännu fler för att inte jobba”. Men det mesta magstarka kom från Kajsa Dovstad, ”välfärdsansvarig” på högertankesmedjan Timbro.

När Magdalena Anderssons efter statsministeromröstningen, ja den första statsministeromröstningen, menade att Sverige ska ha trygga socialförsäkringar och pensioner ”av respekt för alla som jobbar och har byggt upp vårt land”, twittrade Dovstad snabbt: ”Har man garantipension har man inte ’byggt upp landet’. Punkt”.

Sju av tio kvinnor inom Kommunal får hel eller delvis garantipension. Undersköterskor och personliga assistenter. Lokalvårdare och vårdbiträden. Barnskötare och skolkökspersonal. Till och med för att göra en hårdragen poäng är det rätt grovt att hävda att detta är personalgrupper som inte varit med och byggt upp landet.

Överhuvudtaget är det något som skaver i att avgöra att vissa nog ändå förtjänar att vara fattigpensionärer för att de inte gjort rätt för sig som förvärvsarbetare.

Twitterinlägget raderades rätt snabbt och i ett debattinlägg i Kommunalarbetaren menar Kajsa Dovstad att hon tycker att det ”är tråkigt att folk sprider den vidare för att håna mig efter att jag tagit bort den” eftersom det gör det svårt att ”förklara, nyansera och vidareutveckla”.

Hon tycker det är ett hån av henne att fortsätta sprida hennes hån mot garantipensionärer… Ok. För egen del handlar det om att påminna om att det finns i alla fall delar av svensk höger som känner så här.

Sen har vi tyvärr även andra som upprörda av det allt för svaga stödet till många utan ekonomiskt skyddsnät i Sverige vill ställa utsattheten bland etniska svenskar mot andra. Som om det är utblottade romer som roffar åt sig det stöd samhället kan erbjuda svenska hemlösa eller pensionärerna med de allra lägsta pensionerna.

Det borde alla förstå är trams. Att ställa en fattig grupp mot en annan och låtsas som att de smulor som fördelas mellan de två är det enda de förtjänar är ju att köpa att det ska se ut så här. Där de som redan har bara får mer medan andra får hoppas Stadsmissionen har en sovsäck att skänka.

LÄS MER:

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.