Hoppa till huvudinnehållet

Stora problem på akuten – facken kräver flera åtgärder

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Reporter Sophia Jiglind
Sophia Jiglind
sophia.jiglind@vf.se
Upprepade gånger har personal på akutmottagningen larmat om arbetsmiljön på CSK. Nu har flera huvudskyddsombud lämnat in en begäran till arbetsgivaren enligt 6:6A i arbetsmiljölagen.
Upprepade gånger har personal på akutmottagningen larmat om arbetsmiljön på CSK. Nu har flera huvudskyddsombud lämnat in en begäran till arbetsgivaren enligt 6:6A i arbetsmiljölagen. Foto: HP Skoglund

Konstant stress, hjärtklappning och en upplevelse att aldrig känna sig ledig från arbetet. Så ser verkligheten ut för personalen på akutmottagningen i Karlstad.

Kommunal och Vårdförbundet har nu lämnat in en begäran om arbetsmiljöåtgärder.

Enligt Region Värmland är nya medarbetare på ingång.

Arbetsbelastningen för personalen på akutmottagningen i Karlstad har länge varit alltför ansträngd skriver skyddsombuden i sin begäran som skickades in till Region Värmland här i dagarna. Trots flera larm, under flera år, från personalen har inga förbättringar gjorts enligt 6:6A-begäran.

Det rör sig både om en oacceptabel arbetsmiljö, allvarliga stressymptom, en känsla av att man inte kan slappna av utanför arbetet samt att många känner en oro för att patientsäkerheten äventyras på grund av detta. Totalt har de radat upp 16 olika punkter där de anser att arbetsmiljön brister, bland annat skriver de att ”antalet händer räcker inte till”, ”patienter kan tyvärr ligga nedkissade i flera timmar innan någon hinner upptäcka det” och ”vi arbetar på en mycket trång yta”.

Facken kräver nu att det ska vidtas flera åtgärder för att få en bättre arbetsmiljö på akuten.

Radar upp flera punkter

Yrkandet består av sex olika punkter och innehåller kanske främst att just bemanningen ska ses över på dygnets alla timmar och veckans alla dagar, även att extrapersonal ska anställas.

Andra punkter är att personalen ska få möjlighet att ta pauser och måltidsuppehåll/rast under arbetspasset och att det ska tas fram en prioriteringslista att utgå från när belastningen är för hög.

Ett önskemål är också att akuten ska få behålla de värdar och värdinnor som avlastar genom att följa med patienter, städar och gör rent britsar samt servar patienter med fika, bland mycket annat.

 Ulrika Nilsson, verksamhetsansvarig för akutmottagningen på CSK.
Ulrika Nilsson, verksamhetsansvarig för akutmottagningen på CSK. Foto: Lisa Olaison

De fyra skyddsombuden från Vårdförbundet och Kommunal avslutar med att de kommer vända sig till Arbetsmiljöverket om inte arbetsgivarens svar inkommer före 6 december eller är tillräckligt tillfredsställande. Då kan det bli tal om förbud eller ett föreläggande.

Rekryterar ny personal

De flesta av punkterna i framställan är saker som Region Värmland jobbar aktivt med säger Ulrika Nilsson, verksamhetsansvarig för akutmottagningen. Däribland en ökad bemanning.

– Vi är i ett rekryteringsläge som ser bra ut. Nya medarbetare är på väg in i verksamheten. Det gör att redan den här veckan ser lite bättre ut och det blir en bra påfyllnad till efter årsskiftet. Det är glädjande, säger hon.

Ulrika Nilsson berättar att akuten tappat flera medarbetare under hösten av olika orsaker som flytt, studier och föräldraledighet. Det har inte varit möjligt att fylla på med ersättare i samma takt. Det gäller både grundbemanningen och timvikarier.

– Redan i dag anställer vi de som hör av sig och vill arbeta som timvikarier, om de är lämpliga, men det finns inte tillräckligt med timvikarier att få. Det hänger ihop med den allmänna sjuksköterskebristen, förklarar Ulrika Nilsson och fortsätter:

– Vi tror därför att det är bättre att höja grundbemanningen och arbeta för att vi ska bli fler på totalen. Med en liten överanställning har vi möjlighet att klara toppar med många patienter och även sjukdom hos personalen.

Samsyn överlag

Ulrika Nilsson säger vidare att det överlag råder samsyn mellan regionen och de fackliga ombuden kring punkterna i framställan.

– Vi är väldigt överens om de utmaningar vi har. Det var också därför vi hade ett gemensamt möte i dag, så att vi tolkar begäran på det sätt som den är avsedd.

Men det är inte samsyn om riktigt allt.

– Att det varit i en här sådan situation under många år på akutmottagningen. Det tycker vi kanske inte riktigt stämmer. Det såg mycket bättre ut 2019 och fram till pandemin 2020. Då vi var väl bemannade, hade låg sjukfrånvaro och hade vänt trenden på ett bra sätt. Sedan förstår jag att man som läget är nu, med många vakanser, mycket övertid och dubbelpass, upplever att det har varit så en längre tid. Den känslan är viktig att ta på allvar, betonar hon.

Det som formellt händer närmast är att Region Värmland innan den 6 december ska skriftlig svara på Kommunals och Vårdförbundets framställan. Därefter träffas parterna på ett ordinarie fackligt samråd den 15 december.

– Då har vi för avsikt att fortsätta dialogen och vårt gemensamma arbete framåt. Vi har haft ett bättre läge och vi är på väg dit igen bara vi får anställa nya medarbetare och att de kommer på plats, säger Ulrika Nilsson.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketCentralsjukhuset i KarlstadKommunalSamhälleVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.