Hoppa till huvudinnehållet

Lindell om extraträningen som gav ett lyft – så ska Degerfors stoppa stjärnan

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Erik Lindell är återigen det fasta och givna inslaget på Degerfors högerkant efter att under mitten av säsongen varit petad.
Erik Lindell är återigen det fasta och givna inslaget på Degerfors högerkant efter att under mitten av säsongen varit petad. Foto: Tommy Pedersen / TT

För tre månader sedan: Bänkad och frustrerad inför match hemma i Norrköping.

Nu: Given i startelvan, inför ödesmatch mot IFK.

– Extraträningen jag gjorde när jag var petad var en nyckel när jag fick chansen igen, säger han inför ödesmatchen i näst sista omgången.

Det har sannerligen svängt fram och tillbaka för Erik Lindell under Degerfors allsvenska comebacksäsong.

Den givna plats som höger wingback han hade i superettan och när säsongen startade försvann snabbt, och i augusti inför mötet med i cupen mot Sleipner hemma i uppväxtstaden Norrköping

– Det är ingen optimal situation för mig just nu, jag är i den åldern där jag verkligen vill spela för det är nu jag ska ha mina bästa år i karriären. Jag är inte jättenöjd med min situation, sa han då.

Men dryga veckan senare blev han inbytt mot Mjällby, i nästa match startade han.

Och samma sak har han gjort i de tio matcherna därefter.

– Jätteroligt att få spela igen. Vara ordinarie, känna att man är viktig och bidrar. Det är lite annorlunda nu, helt klart, säger 25-åringen.

I efterhand, hur ser du tillbaka på tiden som petad?

– Det var såklart jättetungt personligen. Men jag tror i efterhand att jag lärt mig mycket av det. Det var en ny situation, jag var ju till och med utanför truppen ett tag. Inte roligt när jag var i det, men lärorikt ändå.

Vilken lärdom drar du?

– Framför allt att jag vet lite mer hur jag hanterar en sån grej i fortsättningen. För så är det i fotboll, man kommer åka in och ut ur laget – hamna på bänken. Och sen ha bra perioder där man spelar hela tiden.

Tränade extrapass

För Erik Lindell kom perioden som petad att delas in i olika perioder.

– Först var jag besviken och förbannad. Sen hade jag en period där jag tränade stenhårt, körde dubbla pass varje dag.

Till de ordinarie fotbollspassen adderade han ett pass i gymmet eller ett extra löppass senare under dagen.

– När man ändå inte är aktuell för matchtruppen behöver man inte vara fräsch på samma sätt, jag tror att den perioden gynnade mig när jag kom tillbaka. Att det var en nyckel då. För jag var i väldigt bra fysisk form, hade inte gått ned mig utan tog petningen på rätt sätt.

Någon match behövdes för att få till tajming och matchvana, men därefter har Erik Lindell på allvar även han tagit klivet in i allsvenskan.

– Vi hade en period där även laget fungerade väldigt bra där det stämde även för mig. Jag tycker jag växt in i den allsvenska kostymen mer och mer under hösten.

”Ett tufft läge”

Den allsvenska kostymen vill han få möjligheten att dra på sig även nästa år.

Två matcher återstår för Degerfors att ta sig upp från den kvalplats man ligger på.

– Det är klart det är ett tufft läge. Vi måste börja plocka poäng igen, det är det enda som räknas de sista två matcherna. Gör vi vårat tror jag vi har en väldigt bra chans att lösa det utan kval, vi siktar på två raka.

Erik Lindell och hans Degerfors är i desperat poängbehov på söndagen.
Erik Lindell och hans Degerfors är i desperat poängbehov på söndagen. Foto: Tommy Pedersen/TT

Likväl är det inte säkert att ens det räcker, Halmstad måste tappa poäng i de två matcher man har kvar mot Hammarby och Malmö.

– Ett jäkligt tufft spelschema. Samtidigt kan det även vara lurigt att som vi möta lag som knappt har något att spela för, de kan spela så avslappnat...

– Jag tror bara vi ska fokusera på vår egen insats, hoppas att det räcker till att det ska gå vägen.

Att det kan bli kval oavsett vad ni presterar, gör det att ni mentalt måste börja ställa in er på det?

– Både och. Alla vill klara det utan kval. Samtidigt förstår vi att det kan bli så. Men det är inget jag fokuserat på – vi klarar det helst utan att spela fotboll på lucia, skrattar Lindell.

Viktig taktisk detalj

Norrköping på söndag är första uppgiften. En match som osannolikt nog kan spelas på Stora Vallas naturgräs.

– Spela hemma på gräs den 28 november... Pensionärspoolen förtjänar alla hyllningar, konstaterar Lindell.

Han ser planen som en faktor som talar för Degerfors.

– Norrköping är väldigt starka framåt, det är där de har sina styrkor. Väldigt skickliga på inlägg, pricka ytor och att fylla på med folk.

En nyckelroll i det får Lindell och den andra wingbacken i att få stopp på inläggen från Norrköping – speciellt då man inne i straffområdet har allsvenska skytteligaledaren Samuel Adegbenro.

– En jätteviktig bit när man möter lag som är skickliga på just det. Helst förhindra inläggen, men i alla fall störa så de inte får stå och mata och få kvalitet på dem. För vi vet att Adegbenro är duktig, och skicklig just på huvudet.

”Utmaning för dem”

Men Degerforsbacken ser även möjligheter.

– Det finns absolut bitar där vi kan såra dem, de känns inte lika starka bakåt. Och nu kommer de som konstgräslag till Stora Valla... Ääven om planen är helt okej för att vara slutet av november är det inte som den parkettmatta de har hemma.

– Det finns utmaningar för dem, jag tror vi har jättebra chanser att få med oss ett bra resultat.

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors IF HerrErik LindellFotboll

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.