Hoppa till huvudinnehållet

Anrik herrgård kan rivas – ersätts av nybygge

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Den gamla herrgården vid Noresund kan komma att rivas och ersättas av ett nybygge när området nu ska utvecklas.
Den gamla herrgården vid Noresund kan komma att rivas och ersättas av ett nybygge när området nu ska utvecklas. Foto: Kerstin Herö

Den gamla herrgården från 1700-talets mitt kan rivas och ersättas av ett nybygge. Det är en av planerna när Eda kommun nu tar nya tag på Noresundsområdet.

– Det är ett attraktivt område som är värt att utveckla, säger Jack Larsson, samhällsplanerare på Eda kommun

För cirka 15 år sedan var Noresund ett av de hetaste projekten i länet. Med den förre SAS-vd:n Jan Carlzon och entreprenören Mikael Solberg i spetsen var tanken att Noresund skulle utvecklas till ett enormt rekreationsområde med hundratals hustomter, en restaurang i herrgården och en golfbana som dragplåster.

Den affären slutade med att kommunen stämdes för kontraktsbrott och att Eda kommun sedermera fick gå med på en förlikning som kostade fyra miljoner kronor.

De planer som nu ligger på bordet är dock inte alls lika storslagna.

– Nej det får man nog säga, det här är en betydligt blygsammare utveckling som planeras, konstaterar Jack Larsson.

Boende och konferens

Men även om det inte handlar om en massiv exploatering så är det ändå en utveckling lite i samma anda som det gamla Noresundsprojektet. Tanken är att ta vara på det unika läget, närheten till golfbanan och sjön och att få till boendemöjligheter i den vackra herrgårdsmiljön.

– Det kan handla både om permanentboende och boende för uthyrning. Sedan ska det finnas möjlighet att bygga restaurang och konferenslokal i den intilliggande ladan och en småbåtshamn nere vid vattnet. Det är ett helhetsgrepp för att ytterligare utveckla området, säger Jack Larsson.

En skiss från SBK Värmland som visar hur de nya annexen skulle kunna se ut.
En skiss från SBK Värmland som visar hur de nya annexen skulle kunna se ut. Foto: Skiss SBK Värmland

Boendemöjligheterna ska främst skapas genom att bygga sju nya annexbyggnader kring herrgården. Dessa ska komplettera de tre annexen som i dag står framför herrgården.

– Där tänker vi oss tre stycken nya byggnader framför herrgården och fyra stycken på baksidan, så att vi håller ihop den här herrgårdskänslan i området. Det kommer också att vara tydligt bestämt hur de där byggnaderna får se ut, så att det harmoniserar, säger Jack Larsson.

Kan rivas

Själv herrgården kan enligt planen få rivas och ska också kunna bli bostäder och möjlighet till exempelvis restaurangverksamhet.

– Den ska kunna rivas och ersättas av en ny byggnad, men även där är det viktigt att den håller vissa mått, så att det blir tydligt att det är den som är huvudbyggnaden. Det ska linjera med herrgårdsmiljön.

Får ni riva den hur som helst. Det är ju en rätt gammal byggnad trots allt?

– Den har ingen så kallad varsamhetsbestämmelse, så ja den får rivas. Den är också i så pass dåligt skick idag att det blir mer ekonomiskt att riva och bygga upp igen.

Flygvy över Noresundsområdet med golfbanan och den gamla herrgården intill sjön Hugn.
Flygvy över Noresundsområdet med golfbanan och den gamla herrgården intill sjön Hugn. Foto: Eda kommun

Gemensamt projekt

Det är kommunen som i dag äger i princip hela herrgårdsområdet, men det är inte kommunen själv som är tänkt att exploatera det. Det finns däremot ett lokalt bolag som vill driva förädlingen av Noresund och då också köpa loss marken från kommunen.

– Vi har ingått ett genomförandeavtal med exploatören och driver den här planprocessen tillsammans med dem och i samråd även med golfklubben som ligger intill herrgården, säger Jack Larsson.

Det förra Noresundsprojektet slutade med haveri, kommer det här att gå mer smärtfritt tror du?

– Haha, ja, jag var inte med när det arbetades med det förra projektet, men det var nog ganska orimligt. Det här är en mer försiktig utveckling och det tror vi kan bli bra.

Den nya Noresundsplanen är utställd fram till den 13 december.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEda kommunEda kommunNoresundNoresunds golfbana

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.