Hoppa till huvudinnehållet

Miljardsatsande Branäs välkomnar vårdcentral: ”Inget vi kan ha något emot”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Tillväxten på Branäsberget vet inga gränser och inom den kommande 5-10-årsperioden ser Anders Kjällström hur det investeras 1,5 miljarder kronor.
Tillväxten på Branäsberget vet inga gränser och inom den kommande 5-10-årsperioden ser Anders Kjällström hur det investeras 1,5 miljarder kronor. Foto: Håkan Strandman

Diskussionen är långt från obekant.

Men med tanke på utvecklingen på Branäsberget välkomnas debatten om en vårdcentral vid skidanläggningen.

– Det kan inte vara annat än positivt ur vårt perspektiv, säger Anders Kjällström, Branäsgruppens vd.

S-förslag: Utred skyndsamt vårdcentral i BranäsInga läkare i Likenäs – Järåsen upprörd: ”Banne mig tänka utanför boxen”

Ett helt nytt skidområde med nedfarter, liftar och boenden planeras. Tillväxten i Branäs ser ännu inget tak och inom de närmsta fem till tio åren räknar Anders Kjällström med att investeringar i storleksordningen 1,5 miljarder kronor görs på berget.

– Vi ska fortsätta vår expansion, sedan är det viktigt att påpeka att det inte är vi som ska investera alla de pengarna, det bygger på att det är många externa aktörer som bygger, säger han.

– Men vi bygger infrastrukturen som gör att man vill komma oss och då är det allt från snö till liftar som gör att man har kul på snö, plus restauranger och livsmedelsbutiker som gör att vi står för själva reseanledningen. Det ska vara så attraktivt som möjligt så att de som bygger får sina hus sålda och det jobbar vi tillsammans med.

Anders Kjällström välkomnar diskussionen om en vårdcentral i anslutning till Branäsberget.
Anders Kjällström välkomnar diskussionen om en vårdcentral i anslutning till Branäsberget. Foto: Branäsgruppen

Rent infrastrukturellt görs det också investeringar för att möjliggöra anläggningens utveckling. Avloppsreningsverket i Ransby och vattenverket i Branäs byggs ut i ett projekt med beräknad kostnad på 300 miljoner kronor och räddningstjänsten ökar sin närvaro vid berget varje vinter.

Rapporterna om läkarbristen på vårdcentralen i Likenäs har dessutom dammat av en tidigare diskuterad fråga om att flytta vårdcentralen än närmare Branäs. En rimlig flytt särskilt med tanke på att skidanläggningen blir norra Värmlands invånarmässigt största samhälle vintertid, som runt nyår exempelvis när hela berget är uppbokat.

– Det är jättebra, vi har ett bättre bokningsläge än någonsin och det ser bra ut över alla veckor, säger Anders Kjällström.

– Jag kan väl egentligen inte ha någon åsikt åt varken det ena eller andra hållet, men jag förstår hur de funderar. Det ligger centralt bra i dalen och framför allt under vintern är det många utifrån som kommer hit och som kan behöva sjukvård av olika omfattning och visst kanske vi ser att det kan underlätta rekryteringar. Det är absolut ingenting vi kan ha något emot, det vore jättebra om det låg i anslutning till oss som det gör i Sälen till exempel.

Regionen äger frågan

Anders Kjällström betonar dock att det är Region Värmland som äger frågan, och han vill inte heller kommentera Socialdemokraternas tankar om att en etablering vore av så stort intresse för Branäsgruppen att de själva skulle kunna gå in och bidra på något sätt.

Med mindre än en månad kvar till säsongsöppning är det annars frågan om pandemin som börjar dyka upp igen och med en hel coronapräglad säsong i ryggen står man väl rustad, anser Anders Kjällström.

Det är mindre än en månad kvar till skidanläggningen öppnar för säsongen och bokningsläget ser riktigt bra ut, enligt Anders Kjällström.
Det är mindre än en månad kvar till skidanläggningen öppnar för säsongen och bokningsläget ser riktigt bra ut, enligt Anders Kjällström. Foto: Daniel Olausson

Den enda skillnaden han ser i nuläget är införandet av vaccinpass och att man som besökare på anläggningens after ski eller nattklubb behöver ha ett sådant till hands.

– Så vi kan inte mer än att följa det som Folkhälsomyndigheten säger. Som förra året följer vi utvecklingen minutiöst med möten inom vår branschorganisation och med intern kommunikation med berörda parter. Fast än så länge har vi inte behövt ha några möten med Region Värmland.

Artikeltaggar

Anders KjällströmBranäsBranäsgruppenFolkhälsomyndighetenLikenäsNäringslivRegion VärmlandTurismVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.