Hoppa till huvudinnehållet

S överraskades av ambulansförslaget: ”Vad händer i resten av Värmland?”

Publicerad:
Arvika förstärks med en dagambulans och i Säffle tillförs en liggande sjuktransport, enligt det förslag som Värmlandssamverkan och Vänsterpartiet gick fram med i tisdags.
Arvika förstärks med en dagambulans och i Säffle tillförs en liggande sjuktransport, enligt det förslag som Värmlandssamverkan och Vänsterpartiet gick fram med i tisdags. Foto: Johan Nilsson/TT

Vad hände med den flera gånger utlovade dialogen?

Det undrar kommunalrådet Mathias Lindquist (S), efter veckans besked om ökade ambulansresurser i västra Värmland.

– Den kommer ske på kommande Värmlandsråd, säger Eva Julin Dombrowe (L), ande vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Det förslag som Värmlandssamverkan och Vänsterpartiet presenterade tillsammans i tisdags är sprunget ur den utredning av ambulanssjukvården som Region Värmlands tjänstepersoner gjort under året.

Förslaget och dess innehåll ska luftas på Värmlandsrådets möte på fredagseftermiddagen, vilket Mathias Lindquist välkomnar.

Men han är fortsatt frågande kring varför inte den tidigare utlovade dialogen har förts i ett tidigare skede.

– Nu förstärker man upp i västra Värmland, vilket är bra, men återigen så känns det konstigt för vad händer i resten av Värmland? Vad händer med ambulansnärvaron i östra delarna, hur tänker man kring norra Värmland? Jag välkomnar att de bjuder in till dialog nu, men det skulle man ju ha gjort under utredningsprocessen, som man har sagt från början att man skulle göra, säger han.

Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors, välkomnar diskussionerna på fredagens Värmlandsråd, men undrar fortsatt var den utlovade dialogen med kommunerna tog vägen under själva utredningen.
Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors, välkomnar diskussionerna på fredagens Värmlandsråd, men undrar fortsatt var den utlovade dialogen med kommunerna tog vägen under själva utredningen. Foto: Daniel Olausson

Munkfors och ambulansnärvaron i kommunen har varit ett återkommande diskussionsämne genom åren. Socialdemokraterna har tidigare propagerat för att tillföra en ambulans i Deje för att stärka Forshagaområdet, och just kombinationen Munkfors-Deje är en av de delar som ska diskuteras framledes.

– Förslaget från tjänstemännen var att flytta dagambulansen från Munkfors till Deje, detta är vi inte villiga att genomföra i dagsläget, säger Eva Julin Dombrowe och utvecklar att frågan behöver utredas ytterligare.

– Värmlandssamverkan och Vänsterpartiet anser att mer översyn behöver göras i samråd med berörda kommuner vad gäller både ambulans, prehospital vård och mobila team där samråd är en oerhört viktig del för att uppnå god och nära vård för alla värmlänningar.

Oförändrat i Filipstad

Hon klargör också att det inte kommer göras några förändringar i Filipstad, som det också funnits förslag på.

För både Mathias Lindquist och Socialdemokraterna kom veckans ambulansbesked helt utan förvarning, och även Mats Sandström (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, överraskades.

– Jag tycker nog också det är konstigt för det har utlovats dialog med kommunerna och den borde väl som med mycket annat när det kommer till trygghet i värmländska kommuner föras tidigt i utredningen. Sedan är det nog en rimlig prioritering att lösa problematiken i Arvika och Eda, men först behöver man ju föra en dialog, säger han.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdArvikaDejeEdaFilipstadMathias LindquistMats SandströmMunkforsSocialdemokraternaVänsterpartietVård och omsorgVärmlandssamverkan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.