Kristinehamnarna om sitt centrum: ”Det har blivit fint”

Näringsliv
PUBLICERAD:
– Det har blivit fint sedan kommunen gjorde i ordning längs Kungsgatan, säger Ulrika och Anders Gullberg från Kristinehamn.
Foto: Mats Zetterberg
Kristinehamns centrum är i förändring. Inte bara på grund av pandemin, utan för att besökarna väljer andra sätt att använda den.
– Det har blivit fint, är det samlade intrycket när Kristinehamnare och butiksinnehavare får säga sitt.

Anders och Ulrika Gullberg från Kristinehamn tycker det har blivit fint sedan kommunen gjorde i ordning längs Kungsgatan.

– Jag är nöjd med hur centrum ser ut i dag och har att erbjuda. Det finns inget att klaga på, säger Ulrika Gullberg.

– Det är spännande att se hur torgen utvecklas. Det borde locka fler besökare, säger Anders Gullberg.

Saknar leksaksaffär

De är på jakt efter leksaker. De saknar därför en sådan butik i centrum. Det fanns på Kungsgatan tills för några år sedan.

– Jag försöker handla i stadskärnan och lyckas oftast. Om jag inte hittar det jag letar efter där fortsätter jag till stormarknaderna.

– Jag brukar inte handla ofta. Därför var det länge sedan jag var i centrum senast, säger Anders Gullberg.

– Kommunen har satsat på att fräscha upp i innerstan, med bland annat belysning, så det är som gå i en sagovärld från järnvägsstationen till jobbet vid torget, säger Martin Gustafsson som bor i Karlstad men jobbar i Kristinehamn sedan många år.
Foto: Mats Zetterberg

Martin Gustafsson bor i Karlstad men jobbar i Kristinehamn sedan många år. Därför har han sett hur centrum förändrats.

– Det har varit uppgångar och nedgångar. Kommunen har satsat på att fräscha upp i innerstan, med bland annat belysning, så det är som gå i en sagovärld från järnvägsstationen till jobbet vid torget. Den håller även på att fräscha upp torgen. Det blir spännande att se resultatet, säger han.

Gillar snöröjningen

Han tycker snöröjningen är bättre och snabbare i Kristinehamn än i Karlstad. Det kan också bero på hans restid.

– Jag gör de flesta inköpen i Kristinehamn. Det är bra att bokhandeln är kvar, där handlar jag mycket. Det behövs däremot mer stadigvarande handel och ett utbud för alla prisklasser. Jag saknar därför HM och Dressman, säger Martin Gustafsson.

– Vi letar ny hyresgäst och har några intressenter men inget är klar än. HM har ju inte ens flyttat ut än, säger Dan Linné.
Foto: Mats Zetterberg

Hennes och Mauritz var den senaste fysiska butiken att lämna stadskärnan, i oktober det här året. Linnés äger den fastigheten.

– Vi letar ny hyresgäst och har några intressenter men inget är klar än. HM har ju inte ens flyttat ut än, säger Dan Linné på företaget.

– Under pandemins värsta del flyttade vi till större lokal på Kungsgatan. Det gav mer sängrum vilket kunderna uppskattade., säger My Sjöberg och Katarina Olsson på Jon & Jonna.
Foto: Mats Zetterberg

Katarina Olsson äger klädbutiken Jon & Jonna på Kungsgatan och hennes dotter, My Sjöberg är butikschef. De bor båda i Kristinehamn.

– Jag älskar staden och skulle aldrig vilja flytta härifrån. Det är så nära till härlig natur och till Vänern, säger Katarina Olsson.

– Kristinehamn är på väg framåt i utvecklingen och kommunen har gjort det möjligt. Det är glädjande att Kristinehamnarna är så bra på att handla i centrum, säger My Sjöberg.

Klarade pandemin utan webbhandel

Butiken klarade pandemin med en hårsmån. Den hade ingen webbhandel, bara sociala medier att förlita sig till.

– Många pålitliga stamkunder kom hit extra för att stötta oss. Under pandemins värsta del flyttade vi till större lokal på Kungsgatan. Det gav mer sängrum vilket kunderna uppskattade. I dag har vi nästan lika många i butiken. Det är bra att de tänker sig för, smittan är ju inte helt över än, säger Katarina Olsson.

– Vi är med på black friday och har några erbjudanden i samband med den, säger Sofie Frodell, delägare på Smycka.
Foto: Mats Zetterberg

Sofie Frodell är delägare i guldsmedsbutiken Smycka på Kungsgatan. Hon tycker det har blivit trevligt i centrum och en fin gågata.

– Det händer mycket med torgen också. Det har medfört stök för oss så det blir skönt när det är klart, säger hon.

Inte så stort tapp som befarat

Smycka påverkades av pandemin men inte så mycket som befarat. De har en webbshop som fler använde under tiden. I dag har kundtillströmningen i den fysiska butiken nästan återgått till det normala.

– Vi är med på black friday och har några erbjudanden i samband med den, säger Sofie Frodell.

Madelen Richardsson är näringslivschef i Kristinehamns kommun. Hon känner inte till några nyetableringar i stadskärnan för dagen men har massor på sin önskelista.

– Det är svårt att säga hur det går för handeln i centrum just nu. De undersökningar vi har gjort tyder på att det går bra, trots pandemin. Jag hoppas arbetet med att göra den mer attraktiv ger resultat, säger hon.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.