Vad händer härnäst? Klädkod som inte är sexistisk?

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Statsminister Magdalena Andersson (S) efter onsdagens historiska statsministeromröstning i riksdagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Så fick Sverige nästan sin första kvinnliga statsminister. Eller ja, Magdalena Andersson valdes, men sedan blev det rörigt.

Men låt oss inte fastna i det, för nog är det ändå en skam att det tagit så lång tid innan en kvinna ändå valdes. Det var faktiskt hundra år sedan kvinnlig rösträtt infördes. Man behöver inte gilla Magdalena Anderssons politik för att skriva under på att det är ett viktigt signalvärde för jämställdheten.

I en intervju i onsdagens VF tar Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap vid Karlstads universitet, upp exemplet att Gro Harlem Brundtland blev statsminister i Norge så tidigt som 1981 och hade posten i omgångar under många år: ”När jag pratat med mina norska kollegor berättade de att barn i Norge under Brundtlands tid som statsminister tänkte att det bara var kvinnor som kunde vara statsminister.”

Förhoppningsvis kommer Magdalena Andersson inte vara den sista kvinnan på posten och våra unga kan få växa upp med vetskapen att kön inte spelar så stor roll – oavsett vilket kan du landa det högsta ämbetet i Konungariket Sverige.

Om hundra år igen kanske någon har kommit på ett knep för att utforma en klädkod för kvinnliga beachhandbollsspelare som inte är sexistisk. Men där är jag ärligt talat inte lika optimistisk.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.