Taxi Kristinehamn slutar i Filipstad: ”Vi går back på det”

Trafik | Coronaviruset
PUBLICERAD:
– Anledningen är att vi har så få körningar där att vi går back på det, säger Joakim Ekstorp, till vänster som är delägare.
Foto: Mats Zetterberg
Taxi Kristinehamn slutar ha bilar i Filipstad. Det gäller från månadsskiftet.
– Anledningen är att vi har så få körningar där att vi går back på det. Det var ett test i sex månader men vi gav det ett år. Starten var bra men efter det har det inte lyft sig. Det var ett bra försök, säger Joakim Ekstorp.

Han är delägare i Taxi Kristinehamn. En bidragande orsak, menar, han är pandemin. Kort efter att de utvidgade sin verksamhet kom hårdare restriktioner som begränsade resandet.

– En annan större förklaring, tror jag är att Filipstadsborna har varit utan taxi i så många år att de vant sig vid att resa på andra sätt, säger Joakim Ekstorp.

Slutar inte helt med Filipstad

Taxibolaget slutar inte helt att serva Filipstad efter den 30 november. Det flyttar däremot bilarna som kommer att utgå från Kristinehamn framöver.

– De mesta kunderna har varit enstaka privatkunder och köra ut blommor från en florist. Floristen tänker vi fortsätta hjälpa. Företag och privatpersoner kommer vi att ta emot bokningar av. Det är bra om de gör det i större grupper så de kan resa tillsammans, annars blir det dyrt för dem, säger Joakim Ekstorp.

Filipstads fick taxi igen den 15 september förra året. Det var Taxi Kristinehamn hade trafik även där. Taxiverksamheten i Filipstad upphörde för flera år sedan. Kristinehamnsföretaget har funderat på att starta egen där i ett par år.

– Vi ser att det finns ett behov i Filipstad och har redan idag kunder där. Samtidigt kan vi på så sätt utnyttja våra resurser ännu bättre, som fordon och bokningscentral, sa då Mikael Mörk, en av fyra delägare.

Positiv respons

Taxibolaget hade redan frågat företag och krogar i Filipstad vad de tyckte om en ny taxiverksamhet. Responsen har varit genomgående positiv.

– Det är klart att även vi har det tufft som alla taxiföretag i landet under pandemin. Det är inte därför vi satsar i Filipstad. Vi tycker taxi behövs, inte minst på glesbygden, sa Joakim Ekstorp.

På invigningen fanns personal från Taxi i Kristinehamn på plats vid Coop Extra i Filipstad. De träffade invånarna och svara på deras frågor.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.