LEDARE: Välkomna till Karlstad, SD – vänligen tafsa inte på några kvinnor

Ledare
PUBLICERAD:
Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren dömdes i dagarna i hovrätten för sexuellt ofredande - något som lägger lite sordin på partystämningen i partiet inför landsdagarna.
Foto: Anna Hållams/TT
Partystämningen inför Sverigedemokraternas stundande landsdagar i Karlstad kom av sig när det visade sig att sexualbrott inte var så allvarligt när det var en ledande partiföreträdare som dömts.

Nästa onsdag, den 1 december, införs de nya kraven på vaccinationsbevis för arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare. Sverigedemokraternas landsdagar som inleds i Karlstad på torsdag undviker dessa krav med andan i halsen.

Vaccinationsvilligheten bland sverigedemokrater vet vi ligger långt under de över 82 procenten svenskar över 16 år som är dubbelvaccinerade.

En av partiets ledande företrädare, Mattias Karlsson, struntade i att vaccinera sig och hamnade på sjukhus med syrgas för inte så länge sedan. Sen virade han in sig i en stor offerkofta och snyftade om hur dumma hans kritiker var när de ifrågasatte hans många dåliga bortförklaringar. Han var ju faktiskt praktiskt taget dödssjuk!

En annan ledande företrädare, Björn Söder, gjorde sig i sin tur till ovän med en hel hoper SD-sympatisörer genom att tvärtom uppmana till vaccinering och kalla anti-vaxxare för ”foliehattar”.

Kanske hade man hoppats från partitoppen att det inte skulle bli så mycket tjafs om covid under dagarna i Karlstad med tanke på att det redan skapat taskig stämning. Men så i dagarna skickade partiet ut information till alla som ska besöka arrangemanget att de för att komma in i Karlstad CCC måste visa ett vaccinationsbevis, bevis på tillfrisknande från covid-19 – eller ett negativt test gjort de senaste 48 timmarna.

Utan vaccinpass får man inte komma in på SD:s landsdagar i Karlstad utan ett färskt negativt covidtest.
Foto: Johan Nilsson/TT

”Självtest finns på närmaste apotek. Det kommer inte finnas möjlighet att testa sig på plats”, står det i informationen.

Ja, då får vi verkligen hoppas att Kronans Apotek på Drottninggatan, apoteket som ligger närmast både centralstationen och CCC, har ordentligt med självtester på lager när sverigedemokraterna rullar in i stan!

Kanske har delegationsledarna från de olika distrikten laddat upp med storpack, för just nu lär ju några hundra ovaccinerade sverigedemokrater jaga prover och man får väl hoppas att de inte väljer att göra PCR-test för skattebetalarnas pengar i sina hemregioner inför resan till Karlstad.

Men visst, välkomna till Karlstad och Värmland. Under besöket skulle vi uppskatta om ni inte tafsade på kvinnor som inte vill bli tafsade på!

Ja, vad som skulle bli ett hejdundrande sverigedemokratiskt styrkebevis har väl kommit av sig lite.

Det började annars bra med att både Ulf Kristersson och Ebba Busch upprepade gånger den senaste veckan översvallande förklarat sig beredda att samarbeta med SD om partiets hjärtefrågor och Nyamko Sabuni fått med sig Liberalernas landsmöte på ett närmande till SD.

Nu var alla dörrar öppna och SD hade på allvar välkomnats in i värmen bland högerpartierna. Visst kunde man väl dessutom ana att Ulf Kristerssons snack om att SD inte skulle få statsrådsposter i en moderatledd regering efter valet inte på något sätt var satt i sten.

Sen dömdes partiets främsta EU-politiker, Europaparlamentarikern Peter Lundgren, för sexuellt ofredande och partystämningen kom liksom av sig. Överseende med att det är oproportionerligt många förtroendevalda sverigedemokrater som är dömda för brott är en sak, att det handlar om sexualbrott är något annat.

Det blir inte minst så jobbigt när partiets egna företrädare bryter mot partinarrativet att det där med sexuella övergrepp är ett ”importerat problem” och inget som svenska, vita män ägnar sig åt. Det är utlänningar som tar sig friheter – och vid fällande domar ska de utvisas omedelbart!

SD har vevat på om skärpta straff för sexualbrott så hårt att när SD-ledningen tvärtom gick ut och förklarade att domen mot Lundgren inte skulle få några konsekvenser alls för hans fortsatta roll i partiet, ja då lät det inte så lite hycklande.

”Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad”, meddelade partisekreterare Richard Jomshof.

Å så var det med det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.