LEDARE: Sveriges första kvinnliga statsminister får regera med en SD-budget

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på väg in till statsministeromröstningen.
Foto: Jessica Gow/TT
Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister – men i eftermiddag röstas hennes budget ner.

Centerpartiet förhandlade in flera centerkrav i den budget som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lagt fram, men väljer i skuggan av tisdagskvällens S och V-uppgörelse att strunta i att rösta fram det förslaget. I stället meddelade Annie Lööf en dryg halvtimme innan statsministeromröstningen att centerpartisterna släpper fram på M, SD och KD:s budget i eftermiddag genom att lägga ned sina röster.

Och på många sätt är det helt förutsägbart. Vänstern kände att de måste markera mot Socialdemokraterna och Centerns uppgörelse om budgeten och nu känner C att de måste göra detsamma mot Socialdemokraterna och Vänsterpartiets. Fullständigt förutsägbart tyvärr. Och riksdagen är fortfarande till 60 procent blåbrun …

Hade Magdalena Andersson sagt som Stefan Löfven gjorde i fjol, att hon inte tänkte sitta kvar som statsminister om partiets budget inte gick igenom, hade hon inte bara blivit Sveriges först kvinnliga statsminister – hon hade även blivit den kortvarigaste.

Något sånt besked hade Andersson dock inte lämnat inför budgetomröstningen. Tvärtom försökte den nya statsministern spinna det som att de moderata, kristdemokratiska och sverigedemokratiska ändringarna i budgeten, oppositionspartierna har ju helt sonika köpt stora delar av regeringens budget och bara bytt ut en handfull beslut, trots allt bara är ”mindre” ändringar.

”Tio miljarder av totalt 74 miljarder i reformer”, sa hon på pressträffen efter statsministeromröstningen. Men hon får lik förbaskat regera med en SD-budget fram till valet.

Låter det groteskt får man väl påminna om att opinionsmätningarna inför det valet inte heller pekar på att något block skulle få majoritet då heller.

Räkna med politisk cirkus för överskådlig framtid.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.