Hoppa till huvudinnehållet

Gunilla Svantorp (S): ”Häftigt att vi spräcker glastaket”

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) på väg upp till plenisalen. På onsdagsmorgonen valdes riksdagen henne till ny statsminister.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) på väg upp till plenisalen. På onsdagsmorgonen valdes riksdagen henne till ny statsminister. Foto: Jessica Gow/TT

– Jättehäftigt att vi spräcker glastaket, säger Gunilla Svantorp (S).

– Jag har precis hälsat på nya statsministern. Vi sitter inte så långt från varandra här i riksdagen, säger Daniel Bäckström (C).

– Viktigast är ändå att vår budget ser ut att gå igenom, säger Pål Jonsson (M).

På onsdagsmorgonen röstades Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson fram som ny statsminister i Sverige.

– Vi är jätteglada, säger Gunilla Svantorp som firade efter omröstningen tillsammans med sina två partikamrater på Värmlandsbänken, Lars Mejern Larsson och Mikael Dahlqvist.

De värmländska S-riksdagsledamöterna Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp och Mikael Dahlqvist firade efter omröstningen. Lång i bakgrunden ses deras partiordförande Magdalena Andersson som gratuleras och intervjuas efter att hon valts till statsminister.
De värmländska S-riksdagsledamöterna Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp och Mikael Dahlqvist firade efter omröstningen. Lång i bakgrunden ses deras partiordförande Magdalena Andersson som gratuleras och intervjuas efter att hon valts till statsminister. Foto: Gunilla Svantorp

– Jag känner mig också extra stolt över att det är en socialdemokrat som blir första kvinnan som är statsminister i Sverige, säger Gunilla Svantorp, som utöver sitt riksdagsuppdrag också sitter som suppleant i partistyrelsen.

Hon konstaterar att det varit en turbulent tid i riksdagen.

– Läget politiskt är inte på något vis stabilt. Inte minst sedan januariavtalet föll. Men det känns ändå viktigt att vi nu har en statsminister och en ny regering.

När VF pratar med Gunilla Svantorp på förmiddagen ser denna regering dock inte ut att få igenom sin budget. När riksdagen röstade på eftermiddagen blev det också så. Uppgörelsen mellan M, KD och SD vann.

”Jättehäftigt att vi spräcker glastaket”, säger Gunilla Svantorp, här på en arkivbild från i vintras, en stund efter att Magdalena Andersson valts som första kvinnliga statsminister i Sverige.
”Jättehäftigt att vi spräcker glastaket”, säger Gunilla Svantorp, här på en arkivbild från i vintras, en stund efter att Magdalena Andersson valts som första kvinnliga statsminister i Sverige. Foto: Peter Bäcker

– Vi ska komma ihåg att det de varit inne och petat i bara en liten del av budgeten i sitt förslag, säger Gunilla Svantorp på förmiddagen.

Med tanke på all turbulens senaste tiden, är det valrörelsen som börjat redan?

– Ja, jag tror den har dragit igång. Det blir en lång valrörelse. Men det är också kul, att få visa på alternativen. Samtidigt så har vi många viktiga saker vi behöver få igenom i riksdagen. Så det kommer bli dubbelt. Man behöver både vara här i riksdagen och få igenom viktiga saker och vara hemma och driva valrörelse.

Daniel Bäckström, C-riksdagsledamot från Värmland, hälsade på Sveriges nya statsminister innan han satte sig i utredningsmöte.
Daniel Bäckström, C-riksdagsledamot från Värmland, hälsade på Sveriges nya statsminister innan han satte sig i utredningsmöte. Foto: Tommy Andersson

Centerpartiets värmländske riksdagsledamot Daniel Bäckström var också nöjd efter morgonens omröstning om Magdalena Andersson.

– Jag önskar henne allt gott. Det känns historiskt och hedersamt att vara med om detta. Även om vi inte aktivt röstade för henne var vi med och släppte fram henne som första kvinnan som statsminister, säger han.

Röstar på egen budget

Centerpartiets ledamöter tryckte alltså gult och därmed blev det inte en majoritet som röstade mot Magdalena Andersson som ny statsminister. C meddelade redan på morgonen att de inte tänker rösta för regeringens budget. Daniel Bäckström hänvisar till partiledaren Annie Lööfs argument i röstförklaringen före statsministeromröstningen.

– Som hon sa, vi behöver en regering fram till valet och vi fick igenom våra tre punkter i uppgörelsen med regeringen, därför kan vi släppa fram henne.

Centerns Daniel Bäckström om förhandlingarna med S: ”Det har varit ett bra samarbete”

– Men när det gäller budgeten väljer vi att rösta för vårt eget förslag och sedan avstå. Så har vi gjort hela tiden vi suttit i opposition.

Hur ser du på att SD nu ser ut att få inflytande över budgeten?

– Det är M och KD som gjort ett aktivt val att förhandla budget med dem, inte C.

Tror du att turbulensen är över nu i riksdagen?

– Det är viktigt att vi får en regering som ger stabilitet fram till valet nästa år. Och det ska bli intressant att höra regeringsförklaringen på fredag och se vilka ministrar som kommer att ingå i nya regeringen. Men det krävs också att den och Magdalena Andersson är lyhörda och ödmjuka, så att de kan få majoritet.

– Sedan kan jag säga att jag efter den här tiden inte är oförberedd på att det kan hända oförutsedda saker...

”Stökig mandatperiod”

Moderaternas värmländske riksdagsledamot Pål Jonsson är inne på liknande resonemang.

– Det har varit en tämligen stökig mandatperiod med så många turer och uppgörelser. Och sista ordet verkar inte vara sagt än, säger han ett par timmar före budgetomröstningen på onsdagseftermiddagen.

Pål Jonsson flankerad av riksdagskollegan Marléne Lund Kopparklint och Karlstadsmoderaten Alexander Thorin i samband med att de presenterade M-, KD- och SD-budgeten nyligen.
Pål Jonsson flankerad av riksdagskollegan Marléne Lund Kopparklint och Karlstadsmoderaten Alexander Thorin i samband med att de presenterade M-, KD- och SD-budgeten nyligen. Foto: HP Skoglund

Då har det framkommit uppgifter i medier om att Miljöpartiet börjat tveka om att sitta kvar i regeringen om den ska styra med oppositionens budget.

– Det är tämligen rörigt på regeringssidan. Vi hoppas att den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna lagt tillsammans med Sverigedemokraterna ska gå igenom, säger Pål Jonsson.

Hur mycket skiljer sig er budget från regeringen?

– Det är naturligtvis svårare att formulera en budget i opposition än när man sitter i regeringskansliet. Men den innehåller tydliga prioriteringar på att bekämpa den allvarliga brottsligheten. Där vill vi satsa 1,5 miljard ytterligare. Den innehåller också skattesänkningar och tydligare arbetslinje och vi sänker också drivmedelsskatten med en 50-öring. När priserna är så pass höga är det rimligt. Också mot bakgrund av att människor som bor på landsbygden lägger dubbelt så mycket av sin disponibla inkomst på drivmedel som de som bor i stan.

Pål Jonsson är inte nöjd med att Magdalena Andersson valts till statsminister.

– Hon har varit chefsarkitekt för den politik som förts de senaste sju åren. Och vi får ändå konstatera att det är en historiskt svag regering som tillträtt. Det var bara ett mandat från att Magdalena Andersson fått en majoritet emot sig i riksdagen. Och nu ska hon styra på oppositionens budget. Det blir väldigt motsägelsefullt. Men viktigast är ändå att vår budget ser ut att gå igenom.

Vilket den alltså gjorde strax efter klockan 16 på onsdagen.

Här kan du läsa mer om Magdalena Andersson som är första kvinnan som valts till statsminister i Sverige:

Läs också

Artikeltaggar

Daniel BäckströmPolitikRiksdagenVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.