FHM: Nya regler med och utan vaccinpass

PUBLICERAD:
Om förslaget godkänns införs reglerna den 1 december. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Arrangörer som använder vaccinpass ska ha en rutin för hur bevisen ska kontrolleras.

Om man inte använder vaccinpass föreslås särskilda skyddsåtgärder.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett förslag på smittskyddsåtgärder som ska gälla från den 1 december.

Enligt förslaget måste en arrangör som använder vaccinationsbevis för covid-19 ha en rutin för hur bevisen kontrolleras. Rutinen ska finnas skriftligt och den ska följas upp.

Arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder vaccinationsbevis måste enligt förslaget vidta särskilda smittskyddsåtgärder. Det kan handla om anvisade sittplatser, möjlighet att hålla avstånd om en meter i alla led samt att antalet deltagare i ett och samma sällskap högst får vara 8 personer.

Utöver det föreslår Folkhälsomyndigheten att alla arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus måste vidta vissa grundläggande smittskyddsåtgärder. Bland annat måste de måste informera om hur spridning av coronaviruset kan undvikas och ordna möjligheter för deltagare att tvätta händerna eller använda handsprit.