Replik: Liv och rörelse före vinst

Insändare
PUBLICERAD:
Det är alldeles för dyrt att hyra in sig på Stora torget i Karlstad.
Foto: Emma Lindell
Drömmen om ett levande centrum är kanske bara en dröm, skriver signaturen Låf, apropå VF:s gomorronkrönika den 18/11.

I min ungdom fanns det på bl.a. lördagar fullt av marknadsstånd och ibland kunde man även lyssna till militärmusik på Stora torget.

Idag finns ingenting, eventuellt en planerad skridskobana, glädjande nog för de barn med familjer som kan och vilja ha möjlighet att besvära sig.

Jag frågade några marknadsaktörer om orsaken därtill om detta bortfall av marknadsplatser.

Det alldeles för dyrt att hyra in sig på Stora torget samt även på Hagatorget.

Min kommentar till detta är att idag får kommunen inte någon som helst inkomst från tomma ytor. Jämfört med om priserna för marknadsplatserna kunde ha varit billigare.

Låt aktörerna hyra gratis, (utom när el ska brukas), det blir detsamma som idag, alltså ingen inkomst, men däremot liv och rörelse.

Det kan väl ändå inte vara så att kommunen först vill se, om det finns tillgång eller tillräckligt med människor, för att sedan säkerställa sig om eventuella arrangemang på stora torget?

Det vore önskvärt att ansvarig enhet i kommunen kunde göra reklam för torgdagarna med hjälp av tilltalande rubriker i tidningar och radio, för att locka ut invånarna till blandade arrangemang och inte som idag bara för skridskoåkning.

Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, som för mig framstår som en drivande aktör på sitt sätt. Kan inte du se vilka möjligheter som finns tillbuds för att göra centrum mer levande?

Resenärerna på stadsbussarna finns ju tillgängliga som kunder och då gäller det att kunna locka dem till en trevlig samvaro med marknadsaktörerna.

En bussresenär glömde att köpa med ost hem, hen hoppade av, gick och köpte ost och tog sedan nästa buss hem...

En annan glömde köpa med karameller till barnen, det är ju lördag...

Låf

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.