Hoppa till huvudinnehållet

Missing People har inlett sökandet: ”Hoppas på det bästa”

Publicerad:
Cirka 130 personer anslöt vid 16-tiden till Tyrstugan där Missing People utgick från med sin sökinsats.
Cirka 130 personer anslöt vid 16-tiden till Tyrstugan där Missing People utgick från med sin sökinsats. Foto: Tommy Andersson

Bortåt 130 personer anslöt på måndagseftermiddagen när Missing People inledde sin sökinsats efter den försvunne Karlstadsbon.

– Man vill göra det man kan. Om jag gått vilse hade jag velat att folk skulle leta efter mig, säger Johanna Weinberg.

Missing People Värmland har länge stått redo att delta i sökandet efter mannen som sågs senast vid 19.30-tiden på lördagen vid sitt hem på Jägartorpet, Färjestad. Polisen har dock velat avvakta och har under tiden bland annat använt personal från Hemvärnet.

Leif Holmqvist, verksamhetsledare för Missing People Värmland hade helst sett att man kunnat inleda sökandet redan på söndagen.
Leif Holmqvist, verksamhetsledare för Missing People Värmland hade helst sett att man kunnat inleda sökandet redan på söndagen. Foto: Tommy Andersson

På måndagseftermiddagen fick man dock klartecken: sms:et gick ut till alla sökare i närområdet: ”Karlstad akut sökinsats”.

Vid 15.30-tiden började folk samlas vid Tyrstugan, där verksamhetsledaren Leif Holmqvist och övriga sökledare delade ut reflexvästar och information.

– Det mest optimala hade varit om vi kunnat komma ut redan under söndagen, varje timme är en förlorad timme. Men polisen har självklart sina skäl och det viktiga är att vi kan få komma igång, säger Holmqvist.

Strax före klockan 16 delade polisen ut kartorna över området, som Missing People förväntas söka av. Det handlar främst om de bebodda delarna av Jägartorpet/Färjestad.

Johanna Weinberg, Berit Andersson, Kjell Platon och Rosita Gustavsson deltog i en av sökgrupperna.
Johanna Weinberg, Berit Andersson, Kjell Platon och Rosita Gustavsson deltog i en av sökgrupperna. Foto: Tommy Andersson

I en av grupperna fanns bland annat Berit Andersson och Kjell Platon från Karlstad samt Rosita Gustavsson från Vålberg och universitetsstudenten Johanna Weinberg.

– Vi har aldrig deltagit i något sökande förr, men vi kände att vi ville hjälpa till. Vi bor inte så långt härifrån, säger Berit.

– Jag var med när en annan man försvann från Kroppkärr nyligen, men kom tyvärr lite sent så jag hann inte med så mycket mer än att stå i kö. Sedan påträffades han i Varberg. Jag hoppas verkligen det går bra och den här mannen kommer tillrätta nu också. Om jag försvunnit skulle jag vilja att folk letade efter mig, säger Johanna Weinberg.

Anna Kiseleva och Agnieszka Robertsen hoppas att insatsen leder till att den försvunne mannen kommer tillrätta.
Anna Kiseleva och Agnieszka Robertsen hoppas att insatsen leder till att den försvunne mannen kommer tillrätta. Foto: Tommy Andersson

En som åkt lite längre är Agnieszka Robertsen, som tagit sig upp till Karlstad från Säffle för att ansluta till kompisen Anna Kiseleva.

– Det blev lite spontant, jag hörde om det här nu på eftermiddagen och tänkte att det kan vara en god gärning. De är också en intressant erfarenhet att vara med. Jag hoppas på det bästa, säger Agnieszka Robertsen.

Fler och fler strömmar till, och strax efter 16 har runt 130 personer fått västar, kartor och förhållningsorder. Leif Holmqvist är nöjd med uppslutningen:

Missing People Värmland kommer främst att söka av de bebodda områdena kring Färjestad/Jägartorpet.
Missing People Värmland kommer främst att söka av de bebodda områdena kring Färjestad/Jägartorpet. Foto: Tommy Andersson

– Det är riktigt bra. Alla som kommer får vara med, och det är alltid en fördel ju fler som kommer. Vi försöker se till att någon med lite mer lokalkännedom finns med som ledare i varje grupp, sedan handlar det om att vara noggranna.

Hur länge kommer ni att hålla på?

– Så länge vi har sökare. Hoppet lever ändå – det har varit lite kallt på nätterna men det har hänt förr att människor påträffats vid liv i värre omständigheter än det här, säger Holmqvist.

Polisen söker försvunnen man

Artikeltaggar

Brott & blåljusFärjestadMissing PeopleTyrstugan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.