LEDARE: Avskummen som riktar in sig på att stjäla från äldre

Ledare
PUBLICERAD:
Bedragaren stal ett bankkort och kunde plocka ut maxbeloppet, 15 000 kronor, innan banken satte stopp.
Foto: Hasse Holmberg / TT
”Det måste komma ut så att folk aktar sig”, säger den 96-åriga kvinna i Karlstad som lurats på 15 000 kronor av bedragare som låtsats vara servicetekniker som skulle byta batterier i brandvarnaren, till VF.

Det är en sympatisk reaktion att som brottsutsatt vara beredd att blottlägga sin utsatthet för att varna andra och rädda dem från att hamna i samma sits.

Men varningen är redan ute.

Det finns nästan helt säkert inte nån i Karlstad eller Värmland eller Sverige som missat de nästan dagliga rapporterna om bedrägeriförsök mot äldre. 96-åringen själv säger det ju till VF: ”Jag läser i tidningen om pensionärer som går på sådana här saker, och så har jag gjort det själv”.

Ja, det är bra att det uppmärksammas. Kanske kan VF:s rapportering leda till att någon som får ett konstigt telefonsamtal i dag bara slänger på luren i stället för att dras med in i ett bedrägeri. Om nu polisen inte kan få fast bedragarna, vilket verkar hopplöst svårt, vore det i alla fall det näst bästa alternativet.

Men det är ett alltför bräckligt skydd att lägga ansvaret på att inte bli utsatt för brott på den enskilda människan. Ändå är det där vi hamnat. Med varningar och informationssatsningar till äldre från polis som tycks oförmögna att effektivt förebygga den här sortens åldringsbrott.

För inget i detta var förstås 96-åringens fel. Punkt. Hon, liksom alla andra i hennes sits, har blivit offer för oerhört slipade bedragare. Speciellt utvalda offer till och med.

Ja, hade det handlat om andra slags brott hade vi klassat det som hatbrott, när förövare riktar in sig speciellt på en grupp av människor just för att de tillhör den gruppen.

Såna här bedragare siktar in sig på äldre just för att de är äldre. För att dessa avskum räknar med att det är en grupp som är riskfri att ge sig på. För att dessa avskum räknar med att det ska finnas pengar att stjäla. För att dessa avskum räknar med att de ska kunna stressa och manipulera ensamma äldre att göra enkla misstag.

Misstaget att släppa in en främmande människa i sitt hem eller logga in på bank-id trots att de förstås vet att de inte borde.

Bedragare räknar med att äldre ska känna sig otrygga och ovana med ny teknik.
Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det är tydligt att bedragarna under de åren har riktat sig mer mot äldre eftersom de är enklare offer. Dels har de ofta sparat pengar under hela livet och ofta finns det ett kunskapsglapp när det handlar om it. Det är en utsatt grupp, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid Polisens Nationella bedrägericenter till facktidningen Kommunalarbetaren när de ifjol uppmärksammade den dramatiska ökningen av anmälningar om bedrägerier mot äldre och funktionsnedsatta.

Det pågår vad som bara kan beskrivas som ständig jaktsäsong på äldre av både mindre seriösa säljare i butiker som manipulerar fram onödiga köp och abonnemang – till rena brottslingar som myglar sig in i äldres liv, in i deras hem eller via telefon får dem att logga in och bekräfta transaktioner med bank-id-appen. Något som lämnar deras bankkonton lika öppna att länsas som en byrålåda”, skrev undertecknad i en ledare i fjol.

I stället för att hjälpa 96-åringen med att byta batteri i brandvarnaren, lämnade bedragaren hennes hem med ett bankkort man sedan använde för att plocka ut 15 000 kronor från bankkontot. Det var en vecka sedan. Från hur många fler har han stulit sedan dess?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.