Insändare: SD-grabbarna är på ingång

Insändare
PUBLICERAD:
Sverigedemokraternas Karlstadsbesök väcker frågor kring medias ansvar, skriver Stefan S Widqvist.
Foto: Jessica Gow
Inom kort kommer Sverigedemokraterna till sina landsdagar i Karlstad, 25-28/11, och det väcker frågan om medias ansvar att inte normalisera ett parti med en diskriminerande människosyn.

Nu kommer dom till stán! Grabbarna och några av det andra könet som vill ha hårdare tag, mer av tydliga svenska beteenden, fler ryttarstatyer över de svenska krigarkungarna och inte minst väck med alla muslimskallar från det svenska territoriet. Sverigedemokrater från norr till den absoluta Skånesödern tas emot av lokalpolitikern Kjell Örnberg, som gjort sig känd som politikern som vill skövla den svenska gammelskogen på Månsberget, rik på sina arter. Förutom denna miljöpolitiska merit strävar Örnberg efter att invandrarna som bor och verkar i Karlstad snabbt skall kunna komma härifrån genom inrättandet av ett lokalt återvandringscentrum. I förslagen Sverigedemokraterna har lagt fram i den lokala politiken så har man varit tydliga med att man inte vill vara granne med en familj från muslimland och inte möta den skylda kvinnan i Pekås’ kassakö på Rud. Även Sverigedemokraternas starke man i Värmland, den tidigare fängelsekunden Runar Filper, dömd för misshandel, stöld och narkotikabrott, kommer att möta Jimmy Åkesson i entrédörren på Karlstad CCC, Congress Culture Centre, när Sverigedemokraternas landsdagar genomförs den 25-28/11. Visst, man behöver inte raljera över ledande Sverigedemokraters personliga meriter, även om de har saklig grund. Deras politik är ju allvarligare än så om den får bestämma inriktningen på vårt framtida samhälle och allvarligast är deras föraktfulla syn på människor som inte är som de själva. Väl känt är den Sverigedemokratiske talmannen Björn Söders uttalande om att judar och samer inte kan betraktas som svenskar som han själv. Likaså är SD:s ideolog Mattias Karlssons syn på den fotbollsspelande svensken Zlatan i samma anda: ”Han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som jag inte uppfattar som direkt svenskt.” Dessa ledande sverigedemokrater har en kulturrasistisk grund, där vissa människor diskvalificeras från den svenska gemenskapen. Detta tydliggörs i SD:s partiprogram: ”Det är uppenbart så att vissa kulturer är bättre än andra på att slå vakt om grundläggande mänskliga rättigheter, skapa demokrati och materiellt välstånd, god sjukvård, hög utbildningsnivå och likhet inför lagen. Detta gör att dessa kulturer, i våra ögon är bättre än de kulturer som inte vill eller förmår att skapa goda levnadsvillkor för de människor som lever i dem.” Pröva att byta ut ordet kultur mot ras, då blir SD:s rasism tydlig bakom det förmenta ordbytet. Bland de övriga riksdagspartierna råder än så länge politisk enighet, om att medborgarskap utgör grunden för den samhälleliga gemenskapen vi kallar Sverige, men SD menar att så inte skall vara fallet för här gäller andra kriterier; kultur, nation och kristendom och till detta har Sverigedemokraterna ersatt begreppet ras med kultur, så några invandrare som klassar in som medborgare är svåra att finna. Partiprogramtexten är likaså ingen engångsföreteelse utan konkretiseras även i det kulturpolitiska programmet som hade Mattias Karlssons penna: ”Invandringen av personer från kulturellt avlägsna länder skall begränsas till ett minimum. Om dagens massinvandring får fortsätta kan det dock bli nödvändigt med ett tillfälligt totalstopp för icke-västlig invandring.”…och några år senare, denna senhöst 2021, kan vi höra de allt starkare rösterna från SD om den nödvändiga återvandringen av de allt för många invandrarna. En återvandring som den svenska staten omedelbart behöver organisera.

När grabbarna kommer till stán må de mötas av vårt mångkulturella samhälle så som det tar sig uttryck i vardagen för invånarna i Karlstad. De lokala partierna, civilsamhället och media borde visa att i Karlstad är ett parti, som grundar sin politik på en diskriminerande människosyn inte är ett parti man bugar sig för och anpassar sig till. Måtte vi inte få se lokalpress, radio och TV bockande med mössan i hand inför kändisen Jimmy Åkesson och inte heller publicerar soffreportage från CCC:s innanmäten. Förhoppningsvis kommer journalistkåren att förbereda sig väl genom att läsa SD:s politiska program från bildandet fram till dags dato parat med vilka motioner partiet lagt i kommunerna, regionerna och riksdagen, så att Åkesson får stå till svars för att Sverigedemokraterna anser att våra skolor skall betraktas som vilka företag som helst och att de inte har något att invända mot att skattepengar avsedda för skolundervisning går till aktieutdelning. SD har ju heller inget emot att vår sjukvård och äldreomsorg härjas av aktiebolagen. Detta parat med att journalistiken lyfter de kritiska frågorna kring Sverigedemokraternas människosyn och vad den får för konsekvenser för vårt gemensamma mångkulturella Sverige.

Stefan S Widqvist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.