Stor hemma hos-intervju med Daniel Bäckström (C)

Om den nya ”gröna vågen” • Förebilden Norge • Samarbetet med S

– Här bor jag och där borta bor brorsan, sockengränsen mellan Tveta och Kila går mellan våra gårdar, säger Daniel Bäckström och pekar norrut över hästhagen.

Vi kommer på besök till Norra Hulterud en fredag, strax efter lunch. Centerpartiets värmländska riksdagsledamot har just avslutat ett digitalt möte med Region Värmland och satt på kaffebryggaren i nyrenoverade köket.

– Nygift är jag också, ler han.

”Vi både förlovade oss och gifte oss alldeles här i närheten”, säger Daniel Bäckström. Fotot på de lyckliga tu står i kökets söderfönster.
”Vi både förlovade oss och gifte oss alldeles här i närheten”, säger Daniel Bäckström. Fotot på de lyckliga tu står i kökets söderfönster. Foto: Tommy Andersson

Fotot på de lyckliga tu står i kökets söderfönster. Makan från Västkusten befinner sig dock för dagen i Stockholm, där ju också Daniel Bäckström tillbringar mycket tid.

– Men vi både förlovade oss och gifte oss alldeles här i närheten. Huset här var min fars mormors och morfars en gång i tiden. Nu har jag byggt ut det, säger han och visar var den ursprungliga ytterväggen gick innan köket blev dubbelt så stort, liksom huset i övrigt.

Orkidén på köksbordet och andra presenter vittnar om bröllopet nyligen.
Orkidén på köksbordet och andra presenter vittnar om bröllopet nyligen. Foto: Tommy Andersson

Några dagar före vårt besök har Centerpartiet och Socialdemokraterna gjort upp. C har därmed lovat släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

– Vi släpper fram henne på tre punkter. Förändringar i anställningsskyddet som ju flera fackförbund också ställt sig bakom, den stärkta äganderätten och frivilligheten för skogsägarna efter skogsutredningen och så nu lagrådsremissen om förändrat strandskydd. Vi är väldigt nöjda med förhandlingarna, säger Daniel Bäckström.


Överhuvudtaget tycker han samarbetet med Socialdemokraterna fungerar bra.

– Jag sitter ju i försvarsutskottet och hade möte med försvarsminister Peter Hultqvist senast i går. Vi pratar regelbundet. Och i somras hade jag Björn von Sydow på besök här på gården.

Det vill säga Socialdemokraternas försvarsminister i slutet av 1990-talet, som senare blev riksdagens talman och numer är styrelseordförande för Totalförsvarets forskningsinstitut.

Daniel Bäckström har haft fler kaffegäster på besök. Bland annat tidigare S-försvarsministern Björn von Sydow.
Daniel Bäckström har haft fler kaffegäster på besök. Bland annat tidigare S-försvarsministern Björn von Sydow. Foto: Tommy Andersson

Försvarsfrågor är viktiga för Daniel Bäckström som suttit i försvarsutskottet sedan 2014. Dem tar han med sig också in i nya uppdraget som Centerpartiets talesperson för landsbygdsfrågor, som han haft sedan slutet av september i år.

– Det finns starka kopplingar mellan de områdena med allt från matförsörjning till infrastruktur. Det är bra att ha med sig totalförsvarsperspektivet.

”Det är bra att ha med sig totalförsvarsperspektivet”, säger Daniel Bäckström om nya uppdraget som Centerpartiets talesperson i landsbygdsfrågor.
”Det är bra att ha med sig totalförsvarsperspektivet”, säger Daniel Bäckström om nya uppdraget som Centerpartiets talesperson i landsbygdsfrågor. Foto: Tommy Andersson

Starkare jordbruk och företagande på landsbygden är två av de fokusfrågor han tänker jobba med som talesperson.

– Det kom en LRF-rapport härom dagen som visade på 4,1 miljarder kronor i fördyring för bränsle, el och insatsvaror för lantbrukarna. Jag hade möten med LRF både måndag och tisdag. Det behövs snabba åtgärder och kanske någon form av krisstöd liknande det som gavs till jord- och skogsbruket efter torkan 2018. I Norge har de redan insett det.


Vi ska återkomma till Norge om en stund.

Men först mer om den svenska landsbygden. Daniel Bäckström tar upp senaste numret av tidningen Land som på förstasidan puffar för ett reportage om yngre personer som flyttat ut på landet och vill leva ”lite som på mormors tid”.

Daniel Bäckström konstaterar att allt fler pratar om att de vill flytta ut från storstan. ”Vi måste ta vara på att fler vill bo och skapa företagande på landsbygden.”
Daniel Bäckström konstaterar att allt fler pratar om att de vill flytta ut från storstan. ”Vi måste ta vara på att fler vill bo och skapa företagande på landsbygden.” Foto: Tommy Andersson

– Jag träffar ofta folk i Stockholm som säger att de också vill flytta ut. Det är svårt att hitta en mer speciell period än nu när vi levt under pandemin och många sett att det går att jobba på distans. Vi måste ta vara på att fler vill bo och skapa företagande på landsbygden. Grundtanken tidigare, även hos många i Värmland, har varit att vi har en centralort som allt ska utgå från. Men vi måste tänka både mer lokalt och globalt nu.

Gården som Daniel Bäckström bor i tillhörde hans fars mormor och morfar en gång i tiden. Nu har han renoverat och byggt ut den så att den är dubbelt så stor. Något som märks i det rymligare köket och hallen mot söder.
Gården som Daniel Bäckström bor i tillhörde hans fars mormor och morfar en gång i tiden. Nu har han renoverat och byggt ut den så att den är dubbelt så stor. Något som märks i det rymligare köket och hallen mot söder. Foto: Tommy Andersson

En förutsättning för det är mer digitalisering.

– Bredbandet här kopplade vi upp oss på 2010. Det var en mycket stor och viktig investering på hela Säffles landsbygd. Vi gjorde det tillsammans med egeninsatser, pengar från kommunen och mål 2-pengar från EU. Alla kopplade inte in sig i början, men efterhand har nästan alla gjort det, säger Daniel Bäckström som påpekar att Centern vill satsa ännu mer på digitaliseringen i sitt budgetförslag än regeringen.

När bredbandet grävdes ner var han kommunalråd i Säffle, en post han hade i drygt åtta år. Och kontakten med den kommunala nivån är fortsatt viktig.

Kaffemuggen påminner om de digitala torsdagsmötena med alla kommunalråd och gruppledare för Centern i Värmland.
Kaffemuggen påminner om de digitala torsdagsmötena med alla kommunalråd och gruppledare för Centern i Värmland. Foto: Tommy Andersson

– Varje torsdagsmorgon klockan 7 har vi digitalt möte med alla kommunalråd och gruppledare för Centern i Värmland, säger han och visar kaffemuggen som påminner om detta.


Längtar du tillbaka till kommunpolitiken?

– Nu är ju både syrran och brorsan engagerade i kommunpolitiken i Säffle. Jag tror det räcker, skrattar Daniel Bäckström.

Daniel Bäckström trivs på gården mellan Säffle och Svanskog, men han längtar inte tillbaka till tiden som kommunalråd. ”Både syrran och brorsan engagerade i kommunpolitiken i Säffle. Jag tror det räcker”, skrattar som här kommer gående med diplomstoet Björkhagens Vilmina.
Daniel Bäckström trivs på gården mellan Säffle och Svanskog, men han längtar inte tillbaka till tiden som kommunalråd. ”Både syrran och brorsan engagerade i kommunpolitiken i Säffle. Jag tror det räcker”, skrattar som här kommer gående med diplomstoet Björkhagens Vilmina. Foto: Tommy Andersson

– När det gäller riksdagspolitiken så får vi ta en mandatperiod i taget, men det känns fortfarande som jag är i början av det uppdraget.

Förutsättningarna för att det blir förlängt finnes. Nyligen nominerades han att återigen toppa Centerns riksdagslista för Värmlands valkrets.

Förutsättningarna för förlängt uppdrag som riksdagsledamot finnes. Nyligen nominerades han att återigen toppa Centerns riksdagslista för Värmlands valkrets inför valet nästa år.
Förutsättningarna för förlängt uppdrag som riksdagsledamot finnes. Nyligen nominerades han att återigen toppa Centerns riksdagslista för Värmlands valkrets inför valet nästa år. Foto: Tommy Andersson

– Men jag är ödmjuk inför det och tänker på det råd som Halvar Pettersson gav mig när jag gick bredvid honom och lärde upp mig som kommunalråd. Han sa att man inte ska bli ett med sitt uppdrag, för i morgon kan det vara slut.

Halvar Pettersson var C-kommunalråd i Säffle under 14 år och gick bort strax före Daniel Bäckström valdes till ordinarie ledamot i riksdagen.

– Jag saknar Halvar fortfarande.

Daniel Bäckström minns tiden då han gick bredvid Halvar Pettersson och lärde upp sig till kommunalråd i Säffle. Han saknar sin mentor fortsatt.
Daniel Bäckström minns tiden då han gick bredvid Halvar Pettersson och lärde upp sig till kommunalråd i Säffle. Han saknar sin mentor fortsatt. Foto: Tommy Andersson

Det har varit ganska turbulenta mandatperioder under Daniel Bäckströms tid i riksdagen med decemberöverenskommelse, talmansrundor, januariavtal, L-avhopp från detsamma, regeringskris, nya talmansrundor och nu snart en ny statsministeromröstning igen. Men han tycker inte att det är så bråkigt som det kanske kan verka utifrån sett.

”Jag tycker om att prata med alla och vi har ett fantastiskt fint samarbete på Värmlandsbänken”, säger Daniel Bäckström om de turbulenta år som varit i riksdagen senaste mandatperioden.
”Jag tycker om att prata med alla och vi har ett fantastiskt fint samarbete på Värmlandsbänken”, säger Daniel Bäckström om de turbulenta år som varit i riksdagen senaste mandatperioden. Foto: Tommy Andersson

– Jag tycker om att prata med alla och vi har ett fantastiskt fint samarbete på Värmlandsbänken. Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson är en god vän. Han var ju med i mitt parti en gång i tiden. Moderaternas Pål Jonsson och jag har också bra kontakt, vi sitter ju i försvarsutskottet tillsammans. Och Håkan Svenneling, som är utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, har jag också mycket med att göra. Jag gillar hans sätt. Den goda andan och kamratskapen bland oss värmlänningar i riksdagen betyder mycket och att vi tillsammans stärker vårt inflytande i rikspolitiken.


Och på tal om bra samarbete, det är här Norge kommer in i bilden igen.

– I somras var Trygve Slagsvold Vedum, norska Senterpartiets ordförande, på besök här hos mig. Vi känner varandra hyfsat bra sedan långt tillbaka. Han var ju politiskt aktiv i Hedmark innan han kom till Stortinget. Nu blev han finansminister i nya norska regeringen. Och Emilie Enger Mehl som blev justitie- och beredskapsminister har också varit aktiv Senterpartipolitiker i Hedmark. Så henne känner jag också ganska bra. Det är bra att ha samarbete med dem för Värmland och gränsfrågor.

”Det samarbete som Arbeiderpartiet och Senterpartiet har i norska regeringen är också en bra förebild”, säger Daniel Bäckström som är bekant sedan länge tillbaka med både nya norska finansministern och justitie- och beredskapsministern.
”Det samarbete som Arbeiderpartiet och Senterpartiet har i norska regeringen är också en bra förebild”, säger Daniel Bäckström som är bekant sedan länge tillbaka med både nya norska finansministern och justitie- och beredskapsministern. Foto: Tommy Andersson

– Men det samarbete som Arbeiderpartiet och Senterpartiet har i norska regeringen är också en bra förebild.

Så bra förebild att det borde bli en S- och C-regering i Sverige efter valet nästa år?

– Vi värdesätter budgetsamarbetet vi haft med regeringen nu. Det har varit ett bra samarbete och Centerpartiet har fått stort genomslag för sin politik den här perioden. Samtidigt är vi ett mittenparti och det är ett svårt läge. Just nu har axeln M, SD och KD stöd av runt 45 procent av opinionen. Det är ju lika stort stöd som S hade under många år historiskt. Men det ska bli intressant att se om det håller ihop. Det blir en utmaning för Ulf och Ebba. Centerpartiet är för så starka regeringar som möjligt, men vi går till val utifrån våra egna frågor.


Kaffet är urdrucket och vi går en tur ut på gården för att hälsa på en av Daniel Bäckströms nordsvenska hästar, diplomstoet Björkhagens Vilmina. Och på taxen Öllmans Amiral och älghunden Klang.

Diplomstoet Björkhagens Vilmina är en av Daniel Bäckströms nordsvenska hästar.
Diplomstoet Björkhagens Vilmina är en av Daniel Bäckströms nordsvenska hästar. Foto: Tommy Andersson

– Vi ska ut i morgon bitti igen, för vi är inte färdiga med älgjakten än. Men varje gång jag släpper honom ber jag en stilla bön att det ska gå bra, säger Daniel Bäckström, som är ordförande för det lokala jaktlaget också.

Han syftar på faran för vargangrepp mot Klang.

Taxen Öllmans Amiral och älghunden Klang följer med ut i hagen. Morgonen efter ska Daniel Bäckström ut på älgjakt igen.
Taxen Öllmans Amiral och älghunden Klang följer med ut i hagen. Morgonen efter ska Daniel Bäckström ut på älgjakt igen. Foto: Tommy Andersson

– Det finns gott om varg. Vi i Centerpartiet tycker att riksdagsbeslutet från 2013 ska gälla och har lagt motion nu om att lägstanivån ska vara 170 vargar, inte 300 som Naturvårdsverket ändrat det till. Vi tycker också att vi ska samförvalta vargstammen med Norge. Jaktpolitik och hållbar rovdjursförvaltning är också frågor jag ska fokusera på som talesperson i landsbygdsfrågor.

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se

Artikeltaggar

BredbandCenterpartietDaniel BäckströmJaktJordbrukLandsbygdPolitikRovdjurSkogStrandskyddSäffle kommun