Hoppa till huvudinnehållet

SMHI varnar: ”Kraftig vindökning i norra Värmland”

Publicerad:
Det väntas bli rejält blåsigt i norra Värmland under delar av fredagskvällen. Foto: Vidar

Det väntas blåsa kraftigt under fredagskvällen i norra Värmland. SMHI går nu ut med en varning då vädret kan få konsekvenser för boende i området.

– Det kommer att blåsa över 20 sekundmeter på en del ställen, sen avtar det ganska snabbt, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Efter klockan 16.00 på fredagskvällen väntas vindarna bli allt mer kraftiga i de norra delarna av Värmland.

– Det är ett lågtryck som passerar österut över landet under dagen idag. Samtidigt har vi ett högtryck nere vid de brittiska öarna. Kombinationen av att ett lågtryck pressar ner och att högtrycket håller emot gör att det blir trångt om utrymme och det resulterar i en kraftig vindökning. Vindstyrkan förstärks också av att vinden passerar fjällkedjan på den norska sidan. Blåsten kommer att öka på under eftermiddagen i hela länet men det är den nordligaste delen som påverkas mest med blåst på över 20 sekundmeter, säger Therese Fougman.

Den kraftiga vinden blir dock relativt kortvarig och väntas avta vid 21-tiden.

– Efter några timmar avtar vindstyrkan ganska snabbt och sjunker till omkring 12 sekundmeter. Det slutar inte blåsa helt, men avtar successivt.

Området som påverkas i Värmland sträcker sig från Stöllet i söder till Långflon i norr. Vilket innebär att Likenäs, Branäs, Sysslebäck, Höljes och samhällena längs med riksväg 62 påverkas av ovädret.

– Mindre träd och grenar kan falla och elledningar kan kortslutas, så det kan bli störningar i elnätet och begränsad framkomlighet på vägarna. Dessutom är det bra att förankra lösa föremål som man eventuellt har utomhus. Cyklar kan välta och soptunnor kan fara iväg.

Ovädret innebär också att det finns risk för förseningar och inställda avgångar i trafiken på området.

Artikeltaggar

BranäsHöljesLångflonLikenäsSMHIStölletSysslebäckTherese FougmanVäderVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.