Insändare: Egenremisser tas inte på allvar

Insändare
PUBLICERAD:
Det har inte blivit enklare att komma i kontakt med vården, anser insändarskribenten.
Foto: Håkan Strandman
Det har under några dagar varit insändare i VF angående hur remisser till ögonmottagningen fungerar. Jag kan bara hålla med om att det verkar vara en konstig hantering.

Jag har själv erfarenhet av att skicka in en så kallad egen vårdbegäran, vilket är en möjlighet som genomfördes för några år sedan.

Förvåningen över det svar jag fick var stor och tog därför åter kontakt med mottagningen, för att höra mig för hur jag skulle gå tillväga för att kunna få en bedömning av mina besvär.

Svaret jag fick var ännu konstigare. Jag hänvisades till vårdcentralen men, sa man, att även om läkare på vårdcentralen skulle skicka in en remiss så skulle denna avvisas!

Det väcker en hel del frågor om hur ögonmottagningen fungerar och hur den möjligheten till egen vårdbegäran som infördes för några år sedan fungerar?

Det har inte blivit enklare att komma i kontakt med vården och inte heller bidragit till någon avlastning för vårdcentralerna som jag tror en tankarna var.

Till saken hör att det inte bara är ögonmottagningen som avvisar egna vårdbegäran utan även Kvinnokliniken. Där det dessutom inte finns något remisstvång!

Regionen behöver syna korten om hur olika mottagningar hanterar remisser i allmänhet och egen vårdbegäran i synnerhet.

Ester P

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.