Inget Sevilla – men gärna Stockholm i mars

Krönikor
PUBLICERAD:
I en tidigare gomorronspalt hintade jag om Sevilla i november. Det stannade vid några googlesökningar efter billiga flygresor.

Så här i efterhand var det tur. Det var kört på förhand efter debaclet mot Georgien. Sverige hade kunnat kriga sig till ett kryss, som i EM, men en seger på spansk mark fanns inte på min världskarta.

Nu är det i stället playoff-semifinalen på Friends arena som lockar i mars. Oavsett motstånd är jag fast övertygad om att Janne Anderssons mannar klarar av uppgiften.

Det Internationella fotbollsförbundet (Fifa) rankade Sverige som 17:e nation i oktober. Det är flera pinnhål högre än något av de oseedade och tänkbara motståndarna: Polen (23), Ukraina (26), Tjeckien (31), Österrike (32), Turkiet (39) och Nordmakedonien (74).

Att Zlatan Ibrahimovic är varningsavstängd förändrar inget. Alexander Isak och Dejan Kulusevski var alldeles lysande tillsammans i Stockholmsmötet mot Spanien.

Det blir givetvis svårare i finalomgången av playoff där jag utgår från att en annan seedad nation väntar. Blir det Portugal (0-5 på två matcher i Nations League) eller Italien (miraklet i Milano inträffar inte igen) är det bara att glömma Qatar, däremot är varken Skottland (42), Wales (19) eller Ryssland (33) en omöjlig uppgift. Vem som får hemmaplansfördel avgör lotten.

Det enda vi vet om lottningen den 26 november är att Ryssland och Ukraina inte kan mötas. Fifa vill inte blanda ihop storpolitik och fotboll.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.