LEDARE: Årets julklapp är en tredje vaccindos

Ledare
PUBLICERAD:
Årets julklapp en biljett till ett evenemang – eller en tredje dos vaccin? Jag vet vad jag själv helst vill ha.
Ifjol var det ett stormkök, i förfjol en mobillåda(?!). Handelns utredningsinstituts, HUI Research, val av årets julklapp träffar kanske inte alltid helt rätt. När de på onsdagen utnämnde ”evenemangsbiljetten” till årets julklapp var det dock ett rätt tippat val. Men nog fanns ett ännu mer självklart?

Visst, vem vill inte gå på bio, utställning, sportevenemang, teater eller konsert när alla tidigare restriktioner för att göra det hävts? Prylar kan vi köpa på nätet, men kulturupplevelsen i sällskap med andra är ju vad vi saknat sedan i fjol våras.

Därmed uppfyller en biljett onekligen mer än ett av de tre kriterier HUI Research kräver att ”årets julklapp” ska leva upp till.

- En produkt som antingen är ny eller fått ett nyväckt intresse under året? Check.

- En produkt med högt försäljningsvärde eller som säljs i ett stort antal enheter? Visst.

- En produkt som ska representera ”den tid vi lever i”? Absolut.

Valet känns logiskt, även i skuggan av en global klimatkonferens som påminner om att vår konsumtion dödar planeten vi bor på. En delad upplevelse känns då som klimatsmart i jämförelse. Ett sätt att fira slutet på en lång och jobbig pandemi som på många sätt ökat avståndet mellan människor.

Det är egentligen bara ett litet, eller kanske inte så litet, problem: Pandemin är ju inte över än.

Det är för tillfället lugnt i Sverige, men det räcker att se det skarpare läget i länder runt oss för att fatta att en fjärde våg förmodligen inte ligger så långt i framtiden för oss heller. Tyskland har till och med sina högsta smittotal under pandemin just nu och ännu närmare, i Danmark, är smittotalen långt över Sveriges.

Är det nu vi ska planera för att trängas med andra?

Läkare och vårdpersonal verkar måttligt entusiastiska över årets julklapp.

Till Aftonbladet säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, att valet ”ger en signal att nu kan alla gå på evenemang, även de som inte är vaccinerade. Vi får inte glömma bort att nästan 20 procent av oss inte är vaccinerade och det är en fara för att de håller kvar infektionen och det ger ett värde om att det nu är fritt fram”.

20 procent av svenskarna är ovaccinerade – och för många av oss som är dubbelvaccinerade börjar nu nivån av antikroppar från vaccinet sjunka under nivåer där man med gott samvete känner för att trängas med folk innan man får påfyllning av en tredje dos.

Från och med 1 december krävs vaccinbevis för att delta i offentliga arrangemang eller sammankomster med mer än 100 personer.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Som en bisarr slump passade regeringen och Folkhälsomyndigheten på att just på onsdagen också meddela att Sverige från och med månadsskiftet tänker införa krav på vaccinationsbevis för alla över 18 år för att få delta vid arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare. Alltså för precis de tillställningar som årets julklapp är tänkt att användas till.

Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, berättade också att diskussioner pågår med regionerna om när det kan bli aktuellt med en tredje grupp för fler åldersgrupper.

Det är dags att trappa upp vaccinationsarbetet igen. Öka vaccinleveranserna ut till regionerna och börja boka upp alla som fick sin andra dos under vår och försommar. Region Värmland har redan börjat leta vaccinationspersonal igen.

Årets julklapp, en tredje dos vaccin.
Foto: Johan Nilsson/TT

För vad var det nu för kriterier vi pratade om tidigare som skulle definiera ”Årets julklapp”? En produkt som fått ett nyväckt intresse, som säljs i ett stort antal enheter och representerar tiden vi lever i?

Det är ju den tredje dosen covid-vaccin som beskrivs. Och stormkök och evenemangsbiljetter i all ära vet ju jag vad jag önskar mig mest i julklapp.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.