Insändare: Karlstad är redan ett hav av klorofyll

Insändare
PUBLICERAD:
En upplevelsepark i någon form vore helt rätt på Skutberget, anser insändarskribenten.
Foto: Peder Kaldal
Jag vill börja med att säga att jag är FÖR en exploatering av Skutberget.

Karlstad måste bli av med sin lantisstämpel med älgar, bonnraggare och dansband. Däremot tror jag inte att Mumin var rätt. De flesta ungar tror jag struntar i de där deprimerande och fåniga trollen. Däremot så borde man satsa på någon form av upplevelsepark istället. En upplevelsepark för både barn och vuxna. Bargator, snabbmatsrestauranger, åkattraktioner, hotellverksamhet med mera.

Många av de som är emot en exploatering av Skutberget har ofta naturen som argument. "Vår gröna lunga" och liknande dumheter har jag hört. Tror de att de lever i New York City, eller? Med tanke på att Karlstad knappast är en storstad och att vildmarken med hemslöjdsfestivaler, älgjakt och dansbandsträffar tar vid endast några kilometer utanför stan så är det ett skrattretande argument. Karlstad är nämligen en liten stad som redan ligger mitt i naturen, eller en grön lunga om man nu vill använda sig av den benämningen. Vi lever i ett hav av klorofyll!

Jag har överhuvudtaget svårt för Karlstadsbornas bondska inställning till stadsutveckling.

För några år sedan planerade man att bygga en modern "miniskyskrapa" i stål med vacker glasfasad vid Karlstads stadshus. Som förväntat blev det protester. Först ville man bygga tjugo våningar. Det fick man inte, det var nämligen högre än tornet på en för övrigt högst medelmåttig domkyrka.

Men sexton våningar då? Det är ju inte ens högt!

Nya protester. Pensionärerna höll tydligen på att sätta kyrkkaffet i halsen. Någon hade till och med "förtätning" som argument. Är förtätning ens möjligt i en stad vars storlek är att jämföra med en liten gatukorsning i ett internationellt perspektiv?

Bygget blev avblåst. Nu står stadshuset tomt, som ett grått och trist monument över en förlegad DDR-arkitektur som Karlstadsborna uppenbarligen vill bevara.

I Karlstad får tydligen inget vara över fem våningar utan att folk börjar gnälla och grått och brunt är fina färger som gifter sig fint med de ständigt regntunga skyarna som drar in över staden. Grå gasbetong och tegelsten dög fint som byggmaterial för sextio år sedan och duger minsann idag också!

Fasen vet om man inte hörde någon som nämnde torvtak och ohyvlad furu också förresten?

P Ferm i Karlstad

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.