Hoppa till huvudinnehållet

Helikoptern fick klippa bandet till nya basen: ”Vi har fått det precis som vi vill ha det”

Publicerad:
Här står den operativa ambulanshelikoptern för Region Värmland på den nya helikopterbasen vid Karlstad Airport.
Här står den operativa ambulanshelikoptern för Region Värmland på den nya helikopterbasen vid Karlstad Airport. Foto: Tommy Andersson

Den nya ambulanshelikopterbasen vid Karlstads Airport invigdes under torsdagsförmiddagen. Det blågula bandet kapades genom att ambulanshelikoptern rullades igenom garageporten.

– Det bästa är att vi har fått ett bättre flöde nu, säger Henrik Thorsell, baschef för Svensk luftambulans.

Stationen har varit i bruk sedan 22 december 2020. Det är ett samarbetet mellan Region Värmland, Karlstad Airport och Svensk luft ambulans för att göra arbetsmiljön för personalen bättre. Dels är den mer anpassad för personalen, dels går det fortare att komma fram till olyckan.

Baschefen Henric Thorsell från Svensk luftambulans
Baschefen Henric Thorsell från Svensk luftambulans Foto: Tommy Andersson

En del av personalen som är på plats på invigningen berättar att den gamla lokalen inte var anpassad för snabba utryckningar. Bland annat stod helikoptern 150 meter från personalens arbetsrum, vilket i längden hade varit ohållbart menar Henrik Thorsell.

– Det kunde bli ganska rörigt ibland. Vi kunde ha varit ute på en tragisk olycka och så kommer vi tillbaka. Då springer det runt en massa andra folk som inte hör till oss. Eftersom vi delade lokaler med andra i den gamla lokalen, säger han.

Charlotta Axelsson visar runt i de nya lokalerna. Hon berättar att ambulanshelikoptern får ungefär 500 larm per år.
Charlotta Axelsson visar runt i de nya lokalerna. Hon berättar att ambulanshelikoptern får ungefär 500 larm per år. Foto: Tommy Andersson

I den färdiga basen kan personalen sova, se på tv, träna och laga mat. Det finns ett extra fordon som man lätt kan ta sig fram i om det skett någon olycka i närheten av basen. En av helikopterpiloterna Peter Nordkvist jämför basen med en ambulansstation fast med större garage.

Ambulanshelikopterpiloten Peter Nordkvist är mycket nöjd med den nya basen. Han tycker att allting går mycket smidigare då personalen och förråden utgår från samma plats.
Ambulanshelikopterpiloten Peter Nordkvist är mycket nöjd med den nya basen. Han tycker att allting går mycket smidigare då personalen och förråden utgår från samma plats. Foto: Tommy Andersson

– Det bästa nu är att vi har ett bättre flöde. Den operativa driften har blivit mycket mindre vilket gagnar patienten. Förut kunde vi få ett larm men då var vi tvungna att springa mellan olika förråd och springa fram och tillbaka till helikoptern i alla väder, säger Henrik Thorsell och fortsätter:

– Vi har fått det precis som vi vill ha det.

Enligt Lars- Olof Björkqvist, förbundsdirektör för Svensk luftambulans, har man den senaste tekniken på plats samt att man har byggt upp ett arbetsmiljöanpassat program för medarbetarna.

– Detta är en oerhört viktig grund att stå på i vår fortsatta utveckling. Det är en viktig del för sjukvården att ha den här pusselbiten med flygorganisation.

Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

HelikopterKarlstadKarlstads flygplatsNyheterRegion VärmlandSvensk LuftambulansVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.