Drömmen om ett levande centrum är kanske bara det – en dröm

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Stora Torget i Karlstad är förvisso stort, men kanske inte så fullt av liv direkt.
Foto: Emma Lindell
Nästan alla man pratar med vill ha ett levande centrum. Ett centrum där man flanerar, handlar i småbutiker och tar en fika på ett anrikt café.
Sen åker de till Bergvik och handlar.

Jag tänker på Lotta på Bråkmakargatan när folk börjar prata om ett levande centrum. För jag tror att det är just så många föreställer sig ett centrum som man vill vara i: med en liten hattaffär, någon järnaffär i ett hörn, en bagare man går till för att köpa sitt bröd med en ostbutik dörr i dörr. Kanske en liten godisaffär där man köper strutkarameller.

Gemytligt, trivsamt, stressfritt och framförallt ett minne av en tid som för länge sedan har flytt. För så ser ju inte ett centrum ut i dag.

Morgan Schmidt är chefredaktör på Värmlands Folkblad

I dag är det i bästa fall några stora klädkedjor, möjligtvis en bokaffär, garanterat en massa optiker och nagelsalonger, några cafékedjor där man kan köpa stora muffins och baljor med kaffe. Och i godisaffären köper man snasket i kilovis, inte i strut.

Och det är kanske inte tillräckligt lockande. Eller snarare, det är det där som är kvar när all annan handel har flyttat ut, eftersom den där andra handeln vill folk uppenbarligen hellre ha samlad och köra bil till. Eller köpa på nätet.

Man kan tycka att det är tråkigt, jag vet att jag tycker det, men det är ändå så det ser ut i princip överallt. Men drömma kan man ju få göra såklart.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.