Hoppa till huvudinnehållet

Brödbilder blir konst i Allas trädgård på Kronoparken: ”Man kan gå hit och njuta av konsten”

Publicerad:
En hel klass fick klippa bandet till de nya konstverken på Kronoparken. Det är bilder printade i keramik. Foto: HP Skoglund

Tredjeklassarna från Kronoparksskolan fick vara med och klippa bandet till de nya konstverken som står i Allas trädgård på Kronoparken.

– Hit kan alla som vill gå och titta, säger Eden Mengisteab som startade projektet.

Trots att det kommer några droppar regn från himlen är barnen och de vuxna glada. Det applåderas när bandet klipps i två delar.

Det är två olika konstnärsprojekt som Allas trädgård har kunnat skapa genom bidrag från både Karlstads kommun och Ingeborg, Henric Bäckströms fond. Det är bilder på bröd och stadsbilder som är inpräntad i keramik. Ett som handlar om att skapa skådebröd och ett om att skapa 3D skulpturer.

– Det var lite svårt att bevara skådebröden utomhus under en länge period och då var det bättre att printa ut dem i keramik, förklarar Eden Mengisteab.

Bruk och Matilda står vid ett av konstverken som visar när barnen gjorde skådebröd och skulpturer.
Bruk och Matilda står vid ett av konstverken som visar när barnen gjorde skådebröd och skulpturer. Foto: HP Skoglund

Frödingskolan och Kronoparksskolan har samarbetat med att göra ett konstverk var och startade projektet 2020. På grund av pandemin har invigningen dragit ut på tiden men barnen och alla vuxna runt omkring är glada ändå.

– Vi har kämpat. Och det känns jätteroligt, säger hon och fortsätter:

– Eftersom att Allas trädgård är allas mötesplats på Kronoparken är det bättre att det finns konstverk här som alla kan komma och titta på.

Bruk Mussie Petros pekar på sin bild på keramikkonstverket. Han och hans föräldrar brukar tillbringa mycket tid i Allas trädgård. Han tycker att de invigda konstverken har fått en viktig plats i trädgården.

– Om någon är ledsen kan man gå hit och njuta av naturen och se konsten, säger han.

Bruk minns inte vilka ingredienser som fanns med i skådebrödet som han varit med och bakat eftersom det var nästan ett år sedan som han bakat brödet.

Hur känns det att se det färdiga resultatet?

– Asså det känns ganska roligt men det är inte första gången jag ser dem. Jag är en av de första som såg dem innan invigningen, säger han.

Bruk Mussie Petros tror inte att det är sista gången som någon gör ett konstverk i Allas trädgård han tror att ju fler konstverk desto bättre.

12 -åriga Celina Nolhage Möller från Fröding skolan har varit med och gjort det andra konstverket, hon tog kort på några blommor på skolgården som var gula.
12 -åriga Celina Nolhage Möller från Fröding skolan har varit med och gjort det andra konstverket, hon tog kort på några blommor på skolgården som var gula. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

Eden MengisteabKarlstads kommunKronoparkenKronoparksskolanNyheterTrädgård

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.