LEDARE: Oavsett hur han formulerar sig är det uppenbart: Vi kan inte lita på Ulf

Ledare
PUBLICERAD:
Det går inte att lita på att vad Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lovar verkligen kommer att hållas.
Foto: Fredrik Persson/TT
Moderaternas partiledare fortsätter bedyra att han inte ska bilda regering med SD. Men hans ord har inte längre någon bäring.

Som om året är 2006 fortsätter M-ledaren hålla fast vid det omöjliga. Han tror fortfarande att han ska gå till val som en vanlig moderat, utan att involvera nationalister i regeringsbygget. Så sent som i måndags påstod han, med märklig inlevelse: "Det är helt uteslutet att SD tar plats i en M-ledd regering", i en intervju med Aftonbladet.

Detta är inte sant, annat än om SD självmant avstår ministerposter i utbyte mot jättelika sakpolitiska reformer.

Bara timmar efter intervjun presenteras ett gemensamt budgetförslag från M, KD och SD. Ett mishmash av skattesänkningar på utsläpp, ännu ett jobbskatteavdrag och mera repression mot invandrare. Det som var "helt uteslutet" på måndag blev ett förslag till statsbudget på tisdag.

Moderaterna har 23 procent av väljarnas stöd, Sverigedemokraterna har 18 procent. Det enda som är uteslutet är att Ulf ens får harkla sig utan att be om lov. Det vet alla. Ändå fortsätter det. Det Kristerssonska, kanske inte längre helt medvetna, slingrandet mellan formuleringar som betyder olika saker olika veckor.

Ingen har glömt hur han blåste förintelseöverlevaren Hédi Fried inför valet 2018. Hon hade bjudit hem alla partiledare. Gamla minnen från Tyskland hade gjort sig påminda. Hon ville berätta om nazismen. Förklara att förintelsen började med ord och små glidningar. Att det nu kändes som Sverige höll på att glömma. Hon ville försäkra sig, hade de svenska partiledarna förstått vad Sverigedemokraterna var för sorts parti?

Mitt framför kameran och Dagens Nyheter skakade Ulf Kristersson hennes hand.

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, sa Hédi Fried om mötet.

I efterhand visade det sig att han besökte henne i rollen som Allians-Ulf. När den sprack förvandlades han, som en politisk Pokémon, till Moderat-Ulf. Den versionen hade aldrig hade lovat eller uteslutit ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag har aldrig sagt att jag aldrig ska prata med Sverigedemokraterna. Självklart inte. Däremot var jag entydig med vårt gemensamma besked före valet, att de fyra allianspartierna sökte gemensamt regeringsansvar utan samarbete med Sverigedemokraterna, sa han under Ekots lördagsintervju 2019.

Den här mannens ord måste alltså utläsas i relation till vem han är vid tillfället han säger det. Igår var det uteslutet att SD bildar regering med honom. Hur det blir imorgon vet vi inte. Men vi är många som undrar.

Sverigedemokraterna är ett högernationalistiskt parti med Viktor Orbáns Ungern som förebild. Demokratin ska inte formellt plockas bort, den ska bedövas och sättas ur funktion så att offentliga institutioner smälter samman med det styrande partiet. Vi kan se i realtid hur SD laborerar med metoden på lokal nivå.

I de skånska kommuner SD styr har man riktat absurda krav mot tjänstemän, försökt styra bibliotekens inköp, lagt sig i enskilda rektorers arbete och attackerat folkbildningen. De halar Pride-flaggan, får horder av chefer att säga upp sig och kräver "opolitiska fack".

På nationell nivå vill SD strypa Public Service, decimera fackföreningsrörelsen, återvandra syriska flyktingar och sätta in militärer i förorten. De har tidigare föreslagit att journalister som rapporterar "felaktigt" ska kunna ställas inför rätta.

Moderaterna tänker bilda regering med det här partiet, antingen med delat ansvar på Rosenbad eller genom att utföra deras politik. Oavsett hur han formulerar sig är det uppenbart: Vi kan inte lita på Ulf.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.