LEDARE: Moderaterna säger inte nej, men kanske kanske kanske

Ledare
PUBLICERAD:
"Ett preludium för vad som komma skall”, sa SD:s ekonomis-politiska talesperson Oscar Sjöstedt om att SD, M och KD lagt ett gemensamt budgetförslag.
Foto: Anders Wiklund/TT
Det var bara i måndags Ulf Kristersson (M) i en intervju med Aftonbladet förklarade att det var ”helt uteslutet” att ha SD i en M-ledd regering efter nästa val. Mindre än ett dygn senare lämnade de in en gemensam budgetmotion.

Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiska talesperson, beskriver det som ”Enbart ett preludium för vad som komma skall”.

Jodå, det svänger snabbt i svensk politik. Vad som var viktigt förra veckan är mindre viktigt denna. Och det gäller ju inte bara inställningen till samarbetspartners, utan tydligen också vilka prioriteringar som när det verkligen kommer till kritan var tillräckligt viktiga att lyfta.

Att M, KD och SD struntar i klimatfrågan visste vi förstås redan, men det är en viss fräckhet som krävs att bara ett par dagar efter ett stort internationellt klimattoppmöte gå ut med löften om en bensinskattesänkning.

Lite fräckt är det nog även att kärnkraften som länge nu varit dessa tre partiers självutnämnda ”lösning” på både klimatkris och dyr el och på vad man menar är en hotande elbrist … ja, den får ju inte en spänn. Att snabbt bygga kärnkraft visade sig inte vara lika viktigt som ett till jobbskatteavdrag för 24 miljarder.

Jaja, det blir förstås ingen riksdagspolitik av detta. Men avslöjande att se hur snabbt högerns gap i riksdagens talarstol och i sociala medier tystnar när det är dags att visa de egna satsningarna.

Nu gäller förstås att Magdalena Andersson kan åstadkomma en vänster-mitten-överenskommelse att sätta emot. För just i dag har S-ledaren trots allt färre röster för sitt budgetförslag än M, KD och SD har för sitt.

På måndag får vi se om pressen att leverera fick fart på den nya S-ledaren, för då ska riksdagen inte bara klubba statsminister utan även budgeten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.