Debatt: Hur ställer sig politikerna till en nedläggning av badhuset i Vålberg?

Debatt
PUBLICERAD:
Hur ser framtiden ut för badhuset i Vålberg?
Foto: Lisa Olaison

Här i Vålberg har vi i många år, sedan 1970-talet, levt med ett badhus i samhället. Detta badhus har genom åren glatt både föreningar och enskilda i mycket stor utsträckning.

Jag är själv en simmare/badare i låg utsträckning men jag minns mycket väl hösten/vintern 1973 när jag stod nere i källaren och sköt prick med pistol, jodå, det väsnades ordentligt MEN vi var inomhus i kalla vintern trots bensinransonering och allmän nedstämdhet i samhället.

Centralskolan låg 200 meter från anläggningen och både elever och lärare använde den till både bad, organiserad rörelse, tyngdlyftsträning och ett flertal andra aktiviteter.

Föreningar från både Karlstad och närliggande områden har ofta använt lokalerna och även större regionala verksamheter har huserat där under kortare tid.

För cirka tio år sedan så började ryktet gå om att badhuset skulle stängas/läggas ner och vi bjöd in kommunala politiker för offentliga samtal. Politikerna envisades med att ”inget beslut är fattat så vi kan inte säga vare sig det ena eller andra i denna fråga”.

Ytterligare samtal hölls några år senare med samma resultat: ”inget beslut är fattat så …”.

På senare år har ingen större diskussion förekommit men plötsligt kommer besked om att beslut skall tas i Teknik- och Fastighetsnämnden om att utreda att bygga en ny sporthall med diverse tilläggsfunktioner i Vålberg. En mycket god tanke men vart har badhuset tagit vägen?

Det planeras/önskas utbyggnad till en 50-metersbassäng på Sundsta och även Karlstad borde ju ha en sådan (när nu Säffle fått en redan) MEN varför lägga ner badhuset i Vålberg och härifrån bussa elever till Grums eller Karlstad?

Vi är ju alla medvetna om de kostnader i miljö och reda pengar som detta kommer att medföra för både individ och samhället. Vi har en centralskola med cirka 350 elever som alla skall kunna simma när de lämnar skolan efter det nionde skolåret.

Därför frågar vi de politiska partierna på detta sätt: Hur kommer ni att ställa er till nedläggning av badhuset i Vålberg? Stöder ni beslutet om att bygga en idrottshall i Vålberg? Om så är fallet; hur och vad tänker ni då om badhuset?

Alltså, två frågor och två svar:

Stödjer ni förslaget om en idrottshall? Ja eller Nej?

Med ett tillhörande badhus?: Ja eller nej?

Norsbygdens Framtid genom Lennart Wik

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.