Hoppa till huvudinnehållet

19-åring slängde laddad pistol i buske: ”De gjorde precis en drive by på mig”

Publicerad:
Sedan i somras har en växande utredning om grovt vapenbrott pågått. Nu åtalas den 19-åring som allt uppdagades kring, efter att man hittat en pistol i anslutning till honom.
Sedan i somras har en växande utredning om grovt vapenbrott pågått. Nu åtalas den 19-åring som allt uppdagades kring, efter att man hittat en pistol i anslutning till honom. Foto: Polisen

Det började med att ett vapen anträffades i anslutning till en 19-åring.

Från det uppdagades en väpnad konflikt i Karlstad – en konflikt som enligt polisen kan leda till dödligt våld.

Utredningen kring 19-åringen berättar nu om flera skottlossningar, om vapenhandel och om rädsla för att mista livet.

Värmländsk vapenhärva kopplas till mord på 12-åringVapenutredning växer – två nya misstänkta: ”Medger att det finns sannolika skäl”

Det var tidigt på morgonen den 24 juli som 19-åringen kontrollerades av polis på Rud i Karlstad. Inringare hade larmat efter att ha sett maskerade personer bete sig märkligt i området.

Med hjälp av sökhund hittade man – i en buske – en skarpladdad pistol och den unge mannen började då genast misstänkas för grovt vapenbrott. Och det visade sig ganska snabbt att händelserna som lett upp till fyndet varit många.

Polisen misstänker att 19-åringen var inblandad i skjutningar redan sommaren 2020 – och sedan igen 2021, två gånger en kort tid innan gripandet. En gång i maj och sedan igen mellan 2 och 3 juli.

Med anledning av det sistnämnda datumet stannades 19-åringen sent den 3 juli – när han färdades i en bil med fyra skotthål.

”En drive by”

Polisen tog då hans telefon i beslag och man kunde genom konversationer ana att han både blivit beskjuten och hanterat vapen själv – att han har varit en del av en väpnad konflikt. En konflikt som polisen, enligt en avrapportering i förundersökningen, har varit rädd för ska eskalera till dödligt våld.

I Snapchat-konversationer från just den 2 juli har 19-åringen skrivit om en av skottlossningarna med en vän.

– De gjorde precis en drive by på mig, skriver han till vännen i ett meddelande.

– Allt e lugnt, den kom jättelite på handen bara, i ett annat.

Skaffade vapen

I förundersökningsprotokollet framgår det att han efter beskjutningen införskaffade ett eget vapen – i Stockholmsområdet. Anledningen till den relativt långa resan förklarar 19-åringen själv i ett meddelande:

– Bram, kan du kolla runt åt oss de ingen som har här borta. Behöver akut.

VF har tidigare skrivit om hur en vapengömma, där bland annat mordvapnet som användes när en 12-årig flicka dog i Botkyrka, i Stockholmsområdet avslöjats i samband med en vapenutredning i Värmland och det är alltså här de två fallen kopplas samman.

I förhör har den nu åtalade själv nekat till grovt vapenbrott och valt att inte kommentera de frågor som ställts honom.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrovt vapenbrottRud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.