LEDARE: Man skulle ha det kristdemokratiska självförtroendet

Ledare
PUBLICERAD:
Läkarförbundets medlemmar rankar KD:s sjukvårdspolitik som näst sämst av riksdagspartierna. Bara SD är sämre.
Foto: Gorm, Kallestad
Kristdemokraterna samlades för riksting i helgen och för ett parti med idel motgångar och ett väljarstöd som alldeles precis klamrar sig över fyraprocentspärren var det med ett imponerande självförtroende.

Inte bara satt Ebba Busch i intervjuer inför tinget och pratade om hur regeringen efter nästa val kommer att bestå av KD och M, två partier som i dag samlar nästan precis var fjärde väljare, som kommer att få stöd av SD och L.

Inte ett knyst om att Liberalerna kommer att ha otroligt svårt att klara spärren. Inte ett knyst om att SD förväntas sitta snällt vid sidolinjen utan regeringsplats trots att det i dagsläget inte är helt otroligt att de till och med kan passera M som valets näst största parti efter Socialdemokraterna.

Busch passade förstås även på att attackera regeringen för de långa vårdköerna. En favorit i repris hos KD-ledaren, som däremot glömde påpeka att KD trots allt är med och styr i fler än hälften av de svenska regionerna som, om någon nu glömt det, alltså har ansvaret för sjukvården.

Kristdemokrater på rikstinget twittrade dessutom glatt hur de företräder ”Sveriges sjukvårdsparti nummer ett” – och man kan inte annat än avundas den kristdemokratiska självbilden.

När Läkarförbundet, som organiserar 80 procent av alla svenska läkare, frågar sina medlemmar om dessas tilltro till riksdagspartiernas hälso- och sjukvårdspolitik är resultatet för KD nämligen rätt uselt. Bara Sverigedemokraterna företräder en politik förbundets medlemmar tror mindre på!

20 procent av läkaren uppger sig ha mycket låg tilltro till KD:s politik – och bara 13 har hög eller mycket hög tilltro. Jämför det med svaren för Socialdemokraterna, partiet som fick klart bäst omdöme av läkarna, där bara knappt åtta procent uppgav att de hade låg tilltro – och över 20 procent sa att tilltron var hög eller mycket hög.

De som kan sjukvård väljer inte KD. Men på rikstinget jublades det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.