LEDARE: LO blev Anderssons ess i rockärmen

Ledare
PUBLICERAD:
LO:s Susanna Gideonsson i SVT:s 30 minuter.
Ja, det är en slump att LO gått med på det nya las-förslaget samtidigt som Magdalena Andersson behöver en svag majoritet i riksdagen för att komma fram som statsminister, sa Susanna Gideonsson i programmet 30 minuter i onsdags.

Slump eller inte, att LO nu backar förslaget som dels innebär förstärkningar i trygghet för visstidsanställda men försämringar kring turordningsreglerna kom väldigt, väldigt lägligt.

Under torsdagen har talman Andreas Norlén sonderat terrängen med alla partiledarna, där Magdalena Andersson varit först ut. Men till statsministerposten finns det bara en kandidat, och det är Andersson.

Frågan är nu vilka konsekvenser det nya las-förslaget kan komma att få för LO. En majoritet i LO:s styrelse har visserligen sagt ja till förslaget, men ingenting är klart förrän frågan lyfts på LO:s representantskapsmöte. Där kommer varje förbunds ombud att ta ställning.

I programmet 30 minuter fick Gideonsson försöka förklara den facklig-politiska modellen. Om 60 procent av alla LO-medlemmar röstar på andra partier än Socialdemokraterna, ska LO då verkligen fortsätta stötta Socialdemokraternas arbete? undrar programledaren och journalisten Anders Holmberg.

Inte nödvändigtvis, var Gideonssons besked, och förklarade att det är ett beslut som fattas på LO:s kongress. Vill ombuden annorlunda, ja då är det så. Men därför blev hon också tvungen att förklara den historiska kontexten.

Facklig-politisk samverkan mellan LO och Socialdemokraterna har inte skett av en slump. Att LO-facken och Socialdemokraterna samarbetat genom historien är inte på grund av ett korrupt system av partipampar, som det många gånger vinklas till av personer utanför arbetarrörelsen.

Nej, det är ett högst medvetet val av fackföreningarna. Socialdemokraterna är sprunget av fackföreningarnas vilja och önskan att driva sina frågor politiskt. Socialdemokraterna har trots allt sitt existensberättigande tack vare LO.

Men som sagt, det är bara LO-styrelsen som gett sitt besked i las-frågan. Det är upp till övriga fackförbund att ge sina senare. Transportarbetareförbundet, Seko och Byggnads säger fortsatt "nej", till överenskommelsen medan Kommunal, LO:s största förbund, tillsammans med det tunga förbundet IF Metall säger "ja".

På vilket sätt kommer las-frågan påverka LO som förbund, och LO som en gemensam kraft gentemot Socialdemokraterna? LO:s kongress är nu i slutet av november. Kommer vi få se interna splittringar som ett resultat av detta?

Det är dock inte bara Centerpartiet som ska få (delar) av sin vilja igenom för att släppa fram Andersson som statsminister. Även Vänsterpartiet har en kravlista. Vad den egentligen innebär är hittills vag, men en fråga Nooshi Dadgostar lyft är ett krav på höjda pensioner.

Pensionsfrågan är något som både LO och Vänsterpartiet har gemensamt. Och för den delen, även Sverigedemokraterna.

På Socialdemokraternas kongress i förra veckan var givetvis Gideonsson inbjuden talare, och hon framhävde LO:s krav, varav ett var just höjda pensioner. I 30 minuter blev hon också ställt mot väggen. Vad vill LO egentligen?

Man vill ha höjda pensioner, men till vilket pris?

Vill LO att Socialdemokraterna ska lämna pensionsöverenskommelsen?

Vill LO att Socialdemokraterna ska lägga fram ett förslag som kan gå igenom tack vare Sverigedemokraterna?

Det är uppenbart att den fackliga-politiska samverkan har sina baksidor. Att driva sina fackliga krav i politiken är inte alltid enkelt. Pensionsfrågan är en sådan. Man vill agera blåslampa, men måste ta hänsyn till politikens pragmatism.

Visst att LO vill se höjda pensioner (helst nu) men man vill inte att Socialdemokraterna ska lämna pensionsöverenskommelsen på grund av den långsiktighet och stabilitet det innebär med en bred politisk majoritet i den typen av frågor.

Men oavsett. Att LO-styrelsen svängt i frågan om nya las-reglerna samtidigt som Magdalena Andersson kommer behöva Centerpartiets röster för att bli statsminister faller sig väl ut. Åtminstone om man är villig att driva fram en socialdemokrat till statsministerposten.

Linda Westerlind

linda.westerlind@folkbladet.nu

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.