Hoppa till huvudinnehållet

Hockeyprofilerna om FBK:s drag: ”Då kan man lika gärna bryta”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Profilerna ger sin syn på Färjestads drag.
Profilerna ger sin syn på Färjestads drag.

Färjestad gör förändringar i den sportsliga ledningen och Rickard Wallin ersätter Peter Jakobsson i rollen som general manager.

VF-sporten har pratat med ishockeyprofiler om deras syn på draget från klubbledningen.

Sanny Lindström

Sanny Lindström.
Sanny Lindström. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

– Något har behövts göras när det funnits någon form av energiläckage. Om det är den här positionen som måste bytas, efter att klubbledningen skaffat sig en bild av hur det ser ut, då är det rätta saken att göra. Det kan också vara så att de inte ser Peter Jakobsson som en långsiktig lösning, är det så, då kan man lika gärna bryta, säger Lindström, expert hos C more och tyckare för Expressen.

Rickard Wallin ersätter, vad tror du om det?

– Jag tror att han kan skapa ett lugn. När A-lag haft problem och juniorlagen varit klappkassa, då är det något som inte stämmer, och en person som kan ta ett helhetsgrepp behövs. ”Walle” är en av de hockeysmartaste personerna som jag någonsin träffat, en väldigt lugn person som jag tror kan bygga ett stort förtroende. Sen ska vi komma ihåg att det går inte att trolla på isen, säger Lindström.

Gunnar Johansson

Gunnar Johansson.
Gunnar Johansson.

– Lite överraskad, men ändå inte. Det man kan undra är varför händer det här nu och inte för en och en halv vecka sedan. Jag trodde nog att de skulle låta de här tre matcherna gå och utifrån det ta ett beslut. Det är heller inte så vanligt att sparka en gm under säsongen, säger den mångårige tidigare tränaren och spelaren i Färjestad.

Johansson ifrågasätter också vilket typ av stöd som funnits för Peter Jakobsson.

– Jag är osäker på hur hockeykunskapen ser ut. Jag känner Peter väl och det är inget fel där, men jag klurar på vad han har fått för stöd, vart har han vänt sig? Peter är bara människa han också, såklart har läget och saker som hänt påverkat honom. Ser man till nyförvärven som gjorts så har det varit sådär.

Nu ersätter Rickard Wallin, vad tror du om det?

– Det är inget fel, han är en klok person som gjort ett fantastiskt arbete på Viasat nu med väldigt bra kommentarer kring det mesta där han varit saklig. Men det är inte bara glamour i den här rollen. Han måste kunna ta på sig kostymen till hemmamatcherna och blåbyxorna annars. Han ska vara en stöttning till Johan Pennerborn, han ska inte tala om hur laget ska spela, det är väldigt viktigt att det är Johan som styr. Sen ska han ha Wallin i ryggen, annars kan det bli pannkaka.

Thomas Rundqvist

Thomas Rundqvist.
Thomas Rundqvist. Foto: ANNA-LENA BERGQVIST

– Det kom som en överraskning. Men det kanske är en process som bearbetats under uppehållet, annars brukar man släppa sådana här grejer inför ett break, säger den tidigare storspelaren och sportchefen i Färjestad.

Rundqvist har haft en nära relation med Rickard Wallin under sina år i Färjestad och anser att det är ett klokt val att tillsätta honom den nya tjänsten.

– Jag känner Rickard sedan gammalt och det är en väldigt bra person. Efter alla fina år han haft med olika sportchefer och tränare är han en person som kan bidra med nya idéer och driva Färjestad vidare. Framförallt tror jag han kommer sprida ett lugn. Det blir spännande att se vad han kan förändra och hur han kan få fart på saker och ting.

Vad tycker du om Peter Jakobssons arbete under åren?

– När man inte är inne i det är det svårt att veta hur allt har hanterats. Men när man har anställt en tränarstab är min filosofi att låta dem blomstra i sin roll och jobba efter sitt huvud. Det har gått lite rykten om att Peter är ”Starke mannen” i allt, men det är inget jag har belägg för utan bara vad man hört av folk. Det finns olika typer av ledarskap, men det har känts lite som att han inte litat på de han anställt.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyPeter JakobssonRickard WallinSanny LindströmThomas Rundqvist

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.