Hoppa till huvudinnehållet

Säffleparet byggde egen bastu – på bakgården

Publicerad:
Mikael och Susanne Nilsson byggde en bastu mitt inne i trädgården på bakgården av deras villa i Säffle.
Mikael och Susanne Nilsson byggde en bastu mitt inne i trädgården på bakgården av deras villa i Säffle. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Så är års är det härligt att krypa in i en bastu. Kanske snöflingorna dalar ned utanför fönstret och värmen från bastun ger en skön känsla i hela kroppen.

Susanne och Mikael Nilsson i Säffle byggde sin bastu mitt i trädgården på bakgården av sin villa. Susanne är trädgårdsnörd (reds anm.: hennes egna ord). Susannes vackra trädgård kommer H&I-läsare att kunna läsa mer om under 2022 och i den vackra trädgården har bastun sin självklara plats.

Bastun är vedeldad och golvet är lagt av gamla tegelstenar. Långa lavar som går att ligga på eller om man är flera som bastar samtidigt, är det rymliga sittplatser.
Bastun är vedeldad och golvet är lagt av gamla tegelstenar. Långa lavar som går att ligga på eller om man är flera som bastar samtidigt, är det rymliga sittplatser. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

– Vi ville att den skulle smälta in i den gamla gårdsmiljö som vi har här på tomten. Och många tror faktiskt att det är ett gammalt pumphus som vi gjort om till bastu. Det är ju faktiskt ett bevis att vi lyckats med att få den att smälta in i den övriga miljön, säger Mikael Nilsson.

Lyxa till det med egen bastu – det ska du tänka på
  • Bastun är vedeldad och golvet inne i den är lagt av gamla tegelstenar.
    Bastun är vedeldad och golvet inne i den är lagt av gamla tegelstenar. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • För att smälta in i trädgårdens miljö byggdes bastun liknande ett pumphus.
    För att smälta in i trädgårdens miljö byggdes bastun liknande ett pumphus. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Bastuns fönster hittades i en container och fick lite omsorg av Mikael och pryder nu sin plats i bastubyggnaden.
    Bastuns fönster hittades i en container och fick lite omsorg av Mikael och pryder nu sin plats i bastubyggnaden. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Bastun är byggd i tegel och kommer från murstocken i det gamla brygghuset. De vackra fönstren räddade Mikael och Susanne ur en container där någon hade slängt dem.

– Vi gillar båda två att använda oss av prylar som går att återanvända och det finns alltid något användningsområde till det man hittar eller river ned från något av våra gårdshus, säger Mikael.

Artikeltaggar

ÅterbrukBastuHem och inspirationHus och hemKlimatsmartSäffle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.