Hoppa till huvudinnehållet

Persson vann Novemberkåsan för första gången: ”Har varit ett fantastiskt år”

Publicerad:
”Det finns inte ord som kan beskriva det här året. Snacka om att det verkligen har varit ett fantastiskt år”, säger Mikael Persson. (Arkivbild från segern i Gotland Grand National sista helgen i oktober)
”Det finns inte ord som kan beskriva det här året. Snacka om att det verkligen har varit ett fantastiskt år”, säger Mikael Persson. (Arkivbild från segern i Gotland Grand National sista helgen i oktober) Foto: Sören Andersson/TT

Mikael Persson vann Novemberkåsan för första gången natten till söndag. Sedan hintade han om att det nu blir en ny VM-satsning 2022.

– Än så länge får jag väl inte berätta om det, men det ser ljust ut för nästa år, sa Persson till Kåsaradion enligt NA.

Karlskoga enduroklubbs Mikael Persson hade redan blivit individuell trea i lag-VM (Six Days), tagit sitt tredje senior SM-guld och försvarat titeln i Gotland Grand National.

I helgen var frågan om han skulle kunna kröna ett redan mycket minnesvärt år med att även vinna Novemberkåsan för första gången.

Det såg omöjligt ut. Mikael Persson var 14 minuter bakom FMCK Skövdes Albin Elowson, en annan av Sveriges förare i lag-VM och Kåsavinnare 2017 och 2018, med tre av 14 specialsträckor kvar.

”Stoppade mig”

Läget förändrades dock kraftigt på den tolfte specialsträckan. Elowson fick problem med motorn, tvingades bryta och Persson ledde plötsligt med över tio minuter när han gick i mål på samma sträcka.

Persson fick omedelbart informationen att Elowson hade tvingats bryta från sitt team, berättar han för NA.

– Mina medhjälpare vid lerhålen stoppade mig och bad mig ta det lugnt så att jag inte också skulle köra sönder hojen. Det var dryga två och en halv sträcka kvar då. Typ vid 01 i natt jag fick veta.

– Något hände och jag tog över. Jag försökte bara att köra mitt tempo och race och inte göra några dumheter. Det är så lätt att göra misstag.

Hintade om VM

Karlskogaföraren gjorde inget misstag, utan vann till slut Novemberkåsan 2021 drygt 20 minuter före Pontus Högberg från SMK Gävle.

Persson gick i mål runt 03.30 efter sju timmar, 30 minuter och 48 sekunders körning.

– Det här är kanske inte sättet man vill vinna på. Jag var absolut inte snabbast i dag, men man ska ta sig till mål också, säger Persson till Kåsaradion enligt NA.

– Det finns inte ord som kan beskriva det här året. Snacka om att det verkligen har varit ett fantastiskt år.

Persson berättade att en ny satsning individuella-VM var målet för 2022 efter succén i lag-VM i september.

Efter segern i Novemberkåsan hintade han om att det kommer bli just så.

– Än så länge får jag väl inte berätta om det, men det ser ljust ut för nästa år, sa Persson till Kåsaradion enligt NA.

Artikeltaggar

EnduroMicke Persson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.